Zimbabwe

Mugabe bezweert dat hij niet zal opstappen

President Robert Mugabe van Zimbabwe is geenszins van plan terug te treden, ondanks het groeiend protest tegen hem. „Zolang de partij de partij zegt: ‘doorgaan’, ga ik door. Zolang ik de energie nog heb, nog levenskracht en de zegen van God, zal ik doorgaan”, zei de 92-jarige president woensdagmiddag op openluchtbijeenkomst in de hoofdstad Harara. Enkele duizenden aanhangers waren gekomen om naar zijn toespraak te luisteren. Die duurde vijftig minuten, en de president had af en toe moeite zijn zinnen goed uit te spreken. Desondanks maakte hij er een punt van om zijn belagers de les te lezen. De afgelopen tijd werd in straatprotesten aangedrongen op het aftreden van Mugabe, al 36 jaar aan de macht. In een opmerkelijk gebaar nam nam de vereniging van veteranen, oud-strijders in de onafhankelijkheidsoorlog, ook af stand hem. (Reuters)

    • Wim Brummelman