Zeker 80 doden door overstromingen Nepal en India

Ongeveer twee miljoen mensen zijn dakloos. Meer dan 3.000 dorpen in 21 districten zijn getroffen.

Nepalees leger/Reuters

Door overstromingen en landverschuivingen na zware regenval zijn in Nepal en India zeker tachtig mensen om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten van de twee landen bekendgemaakt, meldt AFP. Ongeveer twee miljoen mensen zijn dakloos als gevolg van de overstromingen. Meer dan 3.000 dorpen in 21 districten zijn getroffen.

Nepal, het zwaarst getroffen land van de twee, wordt sinds maandag geteisterd door hevige moessonregens. Rivieren zijn buiten hun oevers getreden, huizen en bruggen verwoest en wegen zijn weggevaagd, aldus de autoriteiten. Verwacht wordt dat het dodental verder zal oplopen. Veel gebieden zijn onbereikbaar voor hulpdiensten.

Aardbeving

Miljoenen Nepalezen leven nog steeds in geïmproviseerde huizen of opvangcentra sinds de aardbeving van april 2015, waarbij zo’n 9.000 doden vielen.

Op beelden gemaakt door het leger, dat zich bezighoudt met reddingsoperaties, is te zien dat mensen op daken wachten om te worden geëvacueerd.

Tijdens de moesson, die van juli tot september duurt, komen ieder jaar honderden mensen in die regio om het leven. Donderdagmiddag begon het waterpeil voor het eerst in dagen te dalen.