Winst van olieconcern Shell verdampt nu snel

Fossiele brandstoffen

De lage olieprijs raakt oliemaatschappij Shell steeds harder. Nu blijkt ook de opbrengst van raffinage tegen te vallen.

Foto Sergei Karpukhin / Reuters
Foto Sergei Karpukhin / Reuters

Een winstval van bijna 75 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden en een verdubbeling van de schulden ten opzichte van het eigen vermogen. De cijfers die olieconcern Shell deze donderdag bekendmaakte zijn zorgwekkend. Het aandeel daalde op de beurzen van Amsterdam en Londen met rond de 4 procent.

De lage olieprijs heeft de Nederlands-Britse multinational nog zwaarder geraakt dan analisten hadden verwacht. Voorafgaand aan de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal werd een winst - op basis van geschatte actuele voorraadkosten (CCS) – voorspeld van gemiddeld ruim 2 miljard dollar (1,8 miljard euro). Het werd de helft minder: 1 miljard dollar. De omzet bedroeg 58 miljard, tegen 72 miljard in dezelfde periode in 2015.

De pijn zit hem niet alleen in de lage olieprijs, die op dit moment rond de 44 dollar per vat Brent (Noordzee-olie) schommelt, maar ook in de raffinage. Vorig jaar verdiende Shell in het tweede kwartaal nog 1,3 miljard dollar met zijn raffinage-activiteiten. De afgelopen drie maanden was dat met 459 miljoen ruim de helft minder.

Door de lage olieprijs maakten de oliemaatschappijen met de raffinage van ruwe olie nog behoorlijke winsten. Maar inmiddels zitten de opslagtanks nokvol met benzine en andere raffinageproducten en is ook deze markt oververzadigd geraakt.

Een analist van persbureau Bloomberg vergelijkt de positie van de grote oliemaatschappijen in de huidige markt met een vliegtuig dat eerst één motor ziet uitvallen (als gevolg van de lage olieprijs) en vervolgens ook de tweede ziet haperen (door de lage winstmarges van de raffinaderijen).

Analist Quirijn Mulder van ING relativeert de cijfers. Zelf had hij uitgerekend dat de winst in het tweede kwartaal op 1,3 miljard zou moeten uitkomen.

Hij noemt het verschil met de werkelijke uitkomst van 1 miljard „betrekkelijk klein”. Mulder wijst erop dat de integratie van de BG-groep die Shell begin dit jaar voor ruim 50 miljard dollar overnam, soepel verloopt.

Zo heeft Shell dankzij de overname afgelopen kwartaal een bijna 40 procent hogere productie van LNG (vloeibaar gas) in de boeken kunnen schrijven. Het verslechteren van de verhouding schuld versus eigen kapitaal, ziet hij als een logisch gevolg van de overname.

Mulder verwacht dat de lage olieprijs op termijn zal herstellen. De grote vraag is wanneer dat zal gebeuren. De afgelopen dagen zakte de olieprijs weer weg nadat gebleken was dat de Amerikaanse opslagtanks veel voller waren dan gedacht. De voorzichtige opmars vanaf het dieptepunt van 27 dollar per vat begin dit jaar naar bijna een verdubbeling in juni, stokte onmiddellijk. Inmiddels heeft de prijs moeite om zich te handhaven op een niveau van 43 dollar.