Winst Shell opnieuw gedaald door lage olieprijs

Werd er vorig jaar in het tweede kwartaal nog een winst van 3,76 miljard geboekt, nu is dat nog 1,05 miljard.

Jerry Lampen/ANP

Het Nederlands-Britse olieconcern Shell heeft in het tweede kwartaal van 2016 de winst opnieuw zien dalen. De winst in het tweede kwartaal van 2016 op basis van actuele geschatte voorraadkosten en exclusief eenmalige posten (zoals bijvoorbeeld gesloten deals of boetes), bedroeg 1,05 miljard dollar, terwijl in hetzelfde kwartaal een jaar eerder die winst nog 3,76 miljard was. De winstdaling wordt vooral veroorzaakt door de aanhoudend lage olieprijzen.

De tak van Shell die ruwe olie produceert leed een verlies van 1,3 miljard dollar. De tak die de ruwe olie verwerkt tot bijvoorbeeld brandstoffen en chemicaliën maakte nog wel winst: zo’n 1,8 miljard dollar. Die winst is ten opzichte van vorig jaar wel met een derde geslonken.

De gasdivisie, die eerder dit jaar werd versterkt door de overname van BG Group, boekte een winst van bijna 1 miljard dollar. Dat is ruim een kwart minder dan een jaar eerder. De productie van olie en gas steeg tot iets meer dan 3,5 miljoen vaten olie per dag. Deze stijging komt geheel door de overname van BG.

De totale omzet van het bedrijf daalde tot 58 miljard dollar. Vorig jaar rond deze tijd was dat ruim 70 miljard.

Het aandeel Shell verloor sinds de opening van de AEX donderdag zo’n 4 procent aan beurswaarde.