‘Wielrenner Zakarin mist Spelen door dopingverleden’

De UCI besloot dat ten minste drie renners niet mogen afreizen naar Rio, drie anderen zijn in afwachting van hertests.

Ilnoer Zakarin tijdens de afgelopen Tour de France.
Ilnoer Zakarin tijdens de afgelopen Tour de France. Foto Jeff Pachoud/AFP

Ten minste drie Russische wielrenners zijn vanwege hun dopingverleden door de internationale wielerbond UCI uitgesloten van deelname aan de Spelen in Rio. Het zou volgens persbureau AFP onder meer gaan om Ilnoer Zakarin, ritwinnaar in de afgelopen Tour de France. Drie andere coureurs zijn in afwachting van hertesten van bloed- of urinestalen .

Het Interationaal Olympisch Comité (IOC) oordeelde zondag dat elke sportbond voor zich moet bepalen of Russische sporters in hun discipline mogen meedoen aan de Spelen. Onlangs adviseerde wereldantidopingbureau WADA het land als geheel uit te sluiten van deelname aan het mondiale toernooi in Rio. Een onafhankelijke onderzoeker had vastgesteld dat Moskou jarenlang een dopingprogramma voor sporters had gefaciliteerd.

In een donderdag gepubliceerde verklaring stelt de UCI:

“De UCI is door WADA geïnformeerd dat drie renners die aan de Spelen zouden deelnemen mogelijk genoemd worden in het rapport. De UCI controleert momenteel relevante stalen van de renners en onderhoudt contact met WADA om onmiddellijk uitsluitsel te krijgen over hun deelname.”

Zakarin

Drie andere coureurs zijn op basis van hun dopingverleden al uitgesloten van de Spelen. Het zou onder meer gaan om Katoesha-coureur Zakarin, die tussen 2009 en 2011 al geschorst was na een positieve test. Ook Olga Zabelinskaya, winnares van Olympisch brons in zowel de weg- als tijdrit in Londen in 2012 zou tot de teruggetrokken renners behoren. De UCI zelf geeft vooralsnog geen namen en zegt enkel:

“Drie andere renners die in het verleden zijn gestraft vanwege het breken van anti-dopingregels zijn teruggetrokken door het ROC (het Russische Olympisch Comité).”

De Russische renners zijn niet de eerste sporters die van deelname aan de Spelen worden uitgesloten. Alle atleten uit het land zijn niet welkom in Rio. Daarnaast zijn onder meer enkele zwemmers en een roeier verbannen van het sportevenement.