Ultimatum Brussel

EU zegt Polen de wacht aan om rechtspraak

De Europese Commissie dreigt met sancties als Polen niet binnen drie maanden de rechten van het Poolse Constitutionele Hof beter beschermt. De conservatieve regering heeft de bevoegdheden van het Hof flink beperkt, omdat het partijdig zou zijn. Zo werden in december drie rechters vervangen. Sinds maart weigert de regering besluiten van het Hof te publiceren. Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie zei woensdag: „Ondanks de dialoog die is nagestreefd met de Poolse autoriteiten sinds begin dit jaar, beschouwt de Commissie de belangrijke problemen die de rechtsstaat bedreigen als onopgelost.” Zorgen werden vorig jaar al geuit, maar in juni maakte de Europese Commissie formeel bezwaar tegen de Poolse maatregelen tegen het Hof. Er werd geoordeeld dat de maatregelen de democratie ondermijnen en in strijd zijn met de grondrechten van de EU. (NRC)