Tweede dader kerkmoord Frankrijk geïdentificeerd

Vorige maand opende de veiligheidsdienst nog een speciaal onderzoek naar de 19-jarige Fransman omdat hij snel radicaliseerde.

Fransen leggen bloemen neer bij de Saint-Etienne du Rouvray kerk na de moord op de priester Jacques Hamel.
Fransen leggen bloemen neer bij de Saint-Etienne du Rouvray kerk na de moord op de priester Jacques Hamel. Foto Charly Triballeau/ AFP

De Franse politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de tweede terrorist die dinsdag ten zuiden van Rouen de 84-jarige geestelijke Jacques Hamel de keel doorsneed en andere kerkgangers gegijzeld hield.

Het gaat om de 19-jarige Abdel Malik Nabil Petitjean, zo meldt persbureau Reuters op basis van een bron bij het Franse ministerie van Justitie. Hij is afkomstig uit een dorpje in het oosten van Frankrijk op de grens met Duitsland en was een bekende van de politie.

Lopend onderzoek naar Petitjean

De veiligheidsdiensten hebben in juni nog een speciaal onderzoek ingesteld naar Petitjean omdat hij snel radicaliseerde, zo laat een bron bij de Franse politie weten aan Reuters. De Franse autoriteiten meldde eerder dat er ongeveer 10.500 van dit soort verdachten zijn.

Op dinsdag werd bekend dat de andere dader, de 19-jarige Adil Kermiche, tweemaal naar Syrië probeerde te reizen en een enkelband droeg. Hij moest zich elke middag melden, de aanval vond plaats op het moment dat zijn band tijdelijk was uitgeschakeld.

Beide daders werden na de bestorming van de politie doodgeschoten. Een andere gegijzelde die gewond raakte, is inmiddels buiten levensgevaar. De aanslag werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

Lees ook een reportage van correspondent Peter Vermaas: Aanslag op kerk schokt Fransen