Turkse regering sluit groot aantal kranten en tv-stations

De Turkse regering, die de media in eigen land de laatste maanden al steeds meer had gemuilkorfd, heeft woensdag in het staatsblad de sluiting bekendgemaakt van drie persbureaus, 16 televisiestations, 32, radiostations, 45 kranten, 15 tijdschriften en 29 uitgeverijen.

Sommige van deze media waren overigens al eerder tot sluiting gedwongen of onder curatele gesteld. Ze worden verdacht van banden met de beweging van Fehtullah Gülen, de in Amerikaanse ballingschap levende prediker die volgens president Erdogan achter de staatsgreep van twee weken geleden zat.

Ook werden arrestatiebevelen voor 47 journalisten uitgevaardigd, in het bijzonder voor columnisten van de al in maart verboden krant Zaman. De krant werd niet alleen door de regering maar ook door anderen gezien als een medium dat was gelieerd aan de Gülen-beweging. Begin deze week waren er ook al arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 42 journalisten, van wie er inmiddels zestien zijn opgepakt. De politie hoopt via hen meer aan de weet te komen over de rol van Gülen bij de coup.

Bij veel van de gesloten media gaat het volgens het televisiestation CNN Türk om provinciale televisiezenders, radiostations of kranten maar er zitten ook enkele media bij die nationaal werden verspreid, zoals Zaman. Ook de pro-Koerdische televisiezender IMC TV staat op de lijst.

De golf van sluitingen en arrestaties onder kranten en journalisten zal Turkije naar verwachting nieuwe kritiek opleveren van Amerikaanse en Europese regeringsleiders. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat deze nieuwe stappen „het openbare debat in gevaar brengen”. De organisatie Reporters without Borders veroordeelde de arrestaties en sprak van „een heksenjacht”.

Academici in nauw pagina 14-15Alsof het leger Risk speelde C13