Toeristen mijden Turkije massaal na aanslagen en onrust

In juni daalde het aantal buitenlandse bezoekers met 41 procent, volgens de Financial Times de sterkste daling ooit.

Foto Freek van den Bergh / ANP

De recente aanslagen en politieke onrust trekken een zware wissel op de toeristische sector in Turkije. Vorige maand deden slechts 2,4 miljoen buitenlandse bezoekers het land aan, zo maakte het Turkse ministerie voor toerisme donderdag bekend. Dat is een daling van bijna 41 procent in vergelijking met juni vorig jaar.

Volgens de Financial Times is het – sinds het ministerie begon met meten – nog nooit voorgekomen dat het aantal toeristen zo scherp daalde. Ook in april en mei nam de toestroom van buitenlandse bezoekers al flink af. Het departement voor toerisme noteerde toen dalingen van respectievelijk 28,1 en 34,7 procent op jaarbasis.

Lees ook: Miljardenstrop: toeristen blijven weg van Turkse stranden.

Turkije was de afgelopen maanden meermaals doelwit van een terroristische aanslag. Zo kwamen vorige maand meer dan veertig mensen om bij een bomaanslag op de luchthaven van Istanbul. Een dubbele bomaanslag in Ankara in oktober vorig jaar kostte aan meer dan honderd mensen het leven.

Gevolgen coup nog niet duidelijk

In hoeverre de mislukte coup van twee weken geleden toeristen heeft afgeschrikt, wordt bovendien pas volgende maand duidelijk, als het ministerie de cijfers over juli publiceert. Voorgaande jaren waren juli en augustus met afstand de drukste maanden, met in totaal meer dan 10,5 miljoen buitenlandse bezoekers.

Vooral vanuit Rusland is het aantal toeristen de afgelopen maanden gedecimeerd. In juni kwamen nog maar 45.600 Russen naar Turkije, een daling van 93 procent. Een verklaring daarvoor zijn de sancties die de Russische president Poetin eind vorig jaar oplegde nadat het Turkse leger een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde bij de grens met Syrië.

Over de eerste zes maanden van dit jaar zag Turkije het aantal toeristen dalen met 27,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Vorige maand – nog voor de coup – gingen Turkse toerisme-instanties uit van een inkomstendaling van 15 miljard dollar (13.5 miljard euro). De toeristische sector is in Turkije goed voor 8 procent van alle banen.