Tbs met dwang voor explosie flat Drachten

Volgens de rechtbank was de 47-jarige man volledig ontoerekingsvatbaar toen hij de explosie veroorzaakte.

Buurtbewoners kijken naar de ingestorte flat, veroorzaakt door een gasexplosie van een verwarde man.
Buurtbewoners kijken naar de ingestorte flat, veroorzaakt door een gasexplosie van een verwarde man. Foto Michel van Bergen/ ANP

De rechtbank in Leeuwarden heeft op donderdag Folkert F. uit Drachten veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, zo meldt het ANP. De 47-jarige man veroorzaakte vorig jaar december een explosie in zijn flat in Drachten.

De man is volgens de rechtbank volledig ontoerekingsvatbaar toen hij de explosie veroorzaakte. Tijdens de behandeling van de zaak liet F. weten dat hij stemmen van God en zijn overleden moeder hoorde. Naar eigen zeggen vulde hij daarom een rubberboot met gas om naar zijn moeder te gaan.

De veroordeling komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Twaalf woningen ingestort

F. zette op 27 december 2015 in zijn woning de gaskraan open, de explosie ontstond waarschijnlijk nadat hij zijn waterkoker uit de het stopcontact haalde. Door de explosie raakten de voor- en achterzijde van het pand zwaar beschadigd. Van de 38 woningen zijn er twaalf volledig ingestort, nog eens zes woningen raakten onherstelbaar beschadigd. Bijna alle bewoners hebben nieuwe woonruimte gevonden. Een gedeelte van de flat is in januari gesloopt omdat het instabiel was.

Bij de explosie raakte alleen dader F. lichtgewond. Hij werd met brandwonden afgevoerd naar het ziekenhuis.