Spaans’ buitenbeentjes in pasteltinten

Lichting 2016

Honderden kunstenaars studeerden weer af deze zomer. Wie springt eruit? Vandaag Bibi Spaans van Artez in Enschede.

De roze wereld van Bibi Spaans lijkt te aarzelen tussen pijn en geluk.
De roze wereld van Bibi Spaans lijkt te aarzelen tussen pijn en geluk. Foto Dirk Limburg

Zuurstokwonderland. Een zalmroze meisjeswereld, met daarboven een met bont beklede draaiende hoepel waaraan drie etalagebenen hangen. In een ruimte van vijf bij zeven meter heeft Bibi Spaans (21) een droomwereld ingericht vol grote en kleine en vooral heel veel aaibare objecten. Als je een paar roze, pluizige pantoffels over je schoenen doet, mag je erin rondlopen. Dan ben je te gast in haar wolkige wereld van pastelbont.

„Ik wil een fijnere wereld creëren, waar een positieve energie hangt”, zegt Spaans, die afstudeerde in de richting Fine Art Sculptures aan Artez Enschede. „Voor mijn examenwerk wilde ik een installatie maken over buitenbeentjes. Met prikkelende kleuren en zachte stofjes die je mag aanraken probeer ik het kind in de volwassene boven te halen.”

De sloffen aan je voeten zorgen voor contact met de roze wereld, die ondanks al dat roze niet erg gelukkig voelt. De benen aan de hoepel draaien almaar rond. In een soort paarse poef zit een barbie opgesloten, aan de muur hangen een paar vergeten engelenvleugels. Hoog op een wand staan twee kleine bronzen bolvoetertjes, alsof ze zijn weggelopen uit een schilderij van Jeroen Bosch. „Ze hebben allemaal een restrictie”, zegt Spaans. „Ze hebben geen ogen om door te kijken, of geen armen om mee te zwaaien. Maar dat is niet erg, want iedereen moet het doen met het bouwpakket dat hij heeft meegekregen. Mijn werk gaat ook over tegenslag omzetten in iets fijns.”

Het lijkt een wereld die aarzelt tussen pijn en geluk. Een tijdelijk neutrale plaats die plotseling kan veranderen in het één of het ander. Aan de muur naast de installatie heeft Bibi Spaans pasteltekeningen in sierlijk gespoten lijstjes van isolatieschuim opgehangen. Het zijn ontwerpen voor haar droomwereld. Soms met geschreven aanwijzingen voor de uitvoering: „Wol, roze. Struisvogelbenen, panty geel. Gemodificeerde schoentjes.” Spaans: „Het zijn schetsen, ik kan uren fröbelen tot een vorm of fantasiekarakter ontstaat.”

Op de grootste tekening zit het armloze stippenmeisje met vier even vervormde vriendinnen rond een tafel waarop een been ligt. „Het vrouwenbeen vind ik de allermooiste vorm die er is in het universum. Zo’n draaiende mobile met benen is simpel, maar het zegt ook iets over de weg die je afgaat. Benen brengen je vooruit.”

Bibi Spaans - Buitenbeentjes from nrc.nl on Vimeo.

Bibi Spaans heeft veel plannen. „Ik ben nu de karakters aan het tekenen voor een kindertheatervoorstelling over het boek van Dr. Seuss Oh, the places you go. Ik wil dat in de natuur opvoeren. Het tweede plan is sparen voor een grote bus, een huis op wielen, waar ik een reizend poppentheater in wil maken dat na een kleine Europese tour eindigt met een expositie.”