Smartphones

Samsung overtreft de winstverwachtingen

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung heeft volop geprofiteerd van het succes van de smartphones Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge. Ook lukte het om meer kosten te besparen. Het bedrijf wist daardoor afgelopen kwartaal met zijn winst de gemiddelde verwachting van analisten te overtreffen. Onder de streep resteerde een bedrag van 5,8 biljoen won (4,7 miljard euro), waar door de bank genomen werd gerekend op 5,6 biljoen won. De omzet kwam uit op 50,9 biljoen won, iets hoger dan de voorlopige cijfers die begin deze maand al werden bekendgemaakt. Samsung profiteerde mede van de tegenvallende verkopen bij concurrent Apple, onder meer doordat veel Amerikaanse telecombedrijven juist de S7 in de aanbieding deden. Dat zorgde er ook voor dat de Koreanen minder de portemonnee hoefden te trekken voor promotie en marketing. Dit zal in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk anders zijn, omdat Apple dan met een nieuw model van de iPhone komt. Het Koreaanse bedrijf lanceert volgende maand wel nog zijn nieuwste smartphone in de Galaxy Note-lijn. Het toestel met een extra groot scherm is vooral bedoeld voor de zakelijke markt. Samsung bouwde zijn leidende positie op de smartphonemarkt uit, zo bleek uit de nieuwste cijfers van marktonderzoekbureau Counterpoint Research. De fabrikant verkocht 3,4 procent meer telefoons en troefde concurrenten Apple en Huawei met een marktaandeel van 22,8 procent af. Wel timmeren met name de goedkopere Chinese concurrenten Oppo en Vivo hard aan de weg.(ANP)