Schaatsen

Primeur: Icederby in Gelredome

De Nederlandse schaatsbond mag volgend jaar de eerste Dutch Icederby Grand Prix organiseren in Gelredome. De internationale schaatsunie ISU heeft het nieuwe evenement goedgekeurd. Op 24, 25 en 26 maart binden langebaanschaatsers en shorttrackers de strijd met elkaar aan op een ijsbaan van 220 meter. Met de icederby wil de KNSB de schaatssport vernieuwen. Er mag niet gegokt worden op de races. Dat was een belangrijke voorwaarde voor goedkeuring van de ISU. Om een eerder initiatief voor een Icederby in Dubai is veel te doen geweest. De ISU verzette zich fel tegen het evenement, omdat de organisatoren mikken op forse inkomsten uit het gokken op de wedstrijden. De integriteit van het schaatsen zou door het wedden op uitslagen in het geding zijn. De ISU dreigde zelfs met levenslange schorsingen als schaatsers en shorttrackers aan het lucratieve toernooi zouden meedoen. (ANP)