Rusland en Syrië openen ‘humanitaire corridor’ Aleppo

Aleppo is belegerd door het Syrische leger. Assad heeft amnestie toegezegd voor strijders die zich overgeven.

Een Syrische vrouw in het oostelijke gedeelte van Aleppo dat geheel omsingelt is door het Syrische leger.
Een Syrische vrouw in het oostelijke gedeelte van Aleppo dat geheel omsingelt is door het Syrische leger. Foto Thaer Mohammed/AFP

Rusland en Syrië zijn van plan om een ‘humanitaire corridor’ te openen voor burgers in het rebellengebied van Aleppo. De Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu zei op donderdag in een televisie-uitzending dat er drie openingen komen voor burgers om de stad te verlaten.

Volgens Shoigui zijn burgers in de Noord-Syrische stad “gijzelaars geworden van terroristen”. In reactie laat de speciale VN-vertegenwoordiger Staffan de Mistura weten dat de Verenigde Naties niet betrokken is bij dit voorstel, zo meldt persbureau Reuters.

Assad: amnestie voor rebellen die zich overgeven

Drie weken geleden veroverde het Syrische leger de enige toegangsweg, de Castello Road, naar het oostelijke gedeelte van Aleppo waar verschillende rebellengroepen zich bevinden. Sinds anderhalve week lukt het niet meer om goederen de stad in te krijgen. In dit gedeelte van Aleppo wonen naar schatting 250.000 mensen.

Om de rebellen zover te krijgen hun wapens neer te leggen heeft de Syrische president Bashar al-Assad op donderdag een amnestie aangekondigd voor alle strijders die binnen drie maanden zichzelf overgeven. In het oostelijke gedeelte van Allepo vechten verschillende fracties van het door het westen gesteunde Vrije Syrische Leger, maar ook vele jihaditische bewegingen zoals het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusra.

Maandenlange bombardementen op Aleppo

Syrische activisten vragen via het initiatief Aleppo Pathway aandacht voor het lot van de inwoners van de Noord-Syrische stad. Ze willen de krachten bundelen om tegenstand te blijven bieden aan Assad. Daarnaast verwijten ze de Verenigde Naties dat ze toekijken hoe het leger van de Syrische president, geholpen door bondgenoot Rusland, talloze oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Zoals het bombarderen van ziekenhuizen en andere medische faciliteiten.

Ondanks de maandenlange bombardementen op de stad kiezen inwoners ervoor om te blijven, zoals de Syriër Ahmed Primo liet weten aan NRC-correspondent Gert van Langendonck.

“Waar moeten die mensen ook naartoe? De Turkse grens is gesloten. Om die illegaal over te steken moet je geld hebben om de smokkelaars te betalen. Elders in oppositiegebied zit het al propvol ontheemden.”

Lees ook : In Aleppo zijn burgers kanonnenvoer

Belegering Aleppo doet denken aan Homs

De strategie van het Syrische leger om alle toevoerslijnen van Aleppo af te snijden doet denken aan de verovering van de Centraal-Syrische stad Homs. De laatste rebellen in deze ‘hoofdstad van de revolutie’ gaven zich eind december 2015 over. Een aantal strijders van Al-Nusra mochten de stad verlaten.

Lees ook: Assad-regime slaat symbolische slag in Homs

In 2012 hadden rebellen een vijfde van de stad in handen, maar door bombardementen en een jarenlange belegering van het Syrische leger konden zij niet standhouden.

Wanneer het Syrische leger er ook in slaagt om Aleppo geheel te veroveren dan zijn alle grote steden weer in handen van Assad. Na meer dan vijf jaar oorlog is de Syrische president, met hulp van bondgenoten Rusland, Iran en het Libanese Hezbollah, sterker dan ooit.

Toch is de oorlog dan nog niet voorbij aangezien terreurbeweging Islamitische Staat nog grote delen van het oosten van het land, inclusief de zelfverklaarde hoofdstad Raqqa, in handen heeft. Daarnaast is een coalitie van jihaditische bewegingen aan de macht in de provincie Idlib en besturen Koerden de federale regio Rojava in het noordoosten van Syrië.