Ophef in Kenia over brandstichting scholen

In Kenia zijn de afgelopen twee maanden meer dan honderd middelbare scholen in brand gestoken. De regering heeft voor deze donderdag crisisberaad belegd. In de laatste twee dagen gingen opnieuw zeven scholen in vlammen op. „Er is iets heel verschrikkelijk fout gegaan in het onderwijs”, schrijft de krant de Standard vanochtend.

Het ministerie van Onderwijs en de Bond van Leraren geven verschillende verklaringen voor „deze waanzin die als een bosbrand over ons land raast”, zoals de krant de Star schrijft. Minister Matiangi van Onderwijs geeft een kartel van leraren, leerlingen en ouders de schuld. Zij zonden zwendelen met examens. Op middelbare scholen wordt al jaren gefraudeerd bij de examens. Ouders betalen leraren ongerekend 30 euro voor het doorspelen van examenvragen. Matiangi heeft dat beëindigd.

Fraude werd heel gewoon, op vele Keniaanse scholen maar ook in andere landen. In Ethiopia bijvoorbeeld haalde de regering eerder deze maand het internet eventjes uit de lucht omdat de examenvragen digitaal waren uitgelekt.

Leraren zeggen ze tot zondebok worden gemaakt. Zij wijzen erop dat het onderwijssysteem in duigen ligt door slechte opleidingen en salarissen van de leraren. Ook wordt gewezen op het ouderwetse en autoritaire onderwijssysteem.