‘Noord-Koreaan vraagt asiel aan in Zuid-Koreaans consulaat in Hongkong’

De kwestie ligt gevoelig omdat China, de grootste bondgenoot van Noord-Korea, diplomatieke autoriteit in Hongkong heeft.

Een beveiliger staat in de lobby van het Zuid-Koreaanse consulaat in Hong Kong, waar volgens lokale media een Noord-Koreaanse student asiel zou hebben aangevraagd.
Een beveiliger staat in de lobby van het Zuid-Koreaanse consulaat in Hong Kong, waar volgens lokale media een Noord-Koreaanse student asiel zou hebben aangevraagd. Foto Anthony Wallace/AFP

Een Noord-Koreaan heeft volgens verschillende Chinese media asiel aangevraagd in het Zuid-Koreaanse consulaat in Hongkong. De veiligheidsmaatregelen in de omgeving van het consulaat zijn verhoogd. De kwestie ligt gevoelig omdat China, de grootste bondgenoot van Noord-Korea, het gezag heeft over diplomatieke beslissingen in Hongkong.

Volgens Reuters gaat het mogelijk om een student die twee weken geleden met een Noord-Koreaanse delegatie naar Hongkong afreisde om mee te doen aan een academische competitie. De politie in Hongkong heeft gezegd op de hoogte te zijn van de berichtgeving, maar weigert verder op de zaak in te gaan. Het aantal agenten dat rondom het consulaat in het zakelijke centrum van Hongkong patrouilleert is toegenomen. Lokale media die naar het consulaat zijn gekomen, worden tegengehouden buiten het gebouw, meldt de BBC.

Hongkong heeft een grote mate van autonomie ten opzichte van China, waartoe het officieel behoort, maar China is verantwoordelijk voor diplomatieke beslissingen in de metropool. Als bondgenoot van Noord-Korea sturen de Chinezen Noord-Koreanen die zich illegaal op hun grondgebied bevinden meestal terug, al dan niet via een omweg, om diplomatiek gezichtsverlies te voorkomen. Zuid-Korea daarentegen probeert overlopers over het algemeen op te nemen in de samenleving. Zowel de Chinese als de Zuid-Koreaanse overheid weigeren te reageren op de berichtgeving.

Lees ook over de toenemende spanning tussen Noord- en Zuid-Korea: Raketschild voor Zuid-Korea zorgt voor onrust

29.000 overlopers

Sinds het officieuze einde van de Koreaanse oorlog in 1953 zijn er volgens de BBC meer dan 29.000 Noord-Koreanen overgelopen naar hun zuiderburen. Het afgelopen jaar vluchtten onder meer dertien werknemers van een overzees restaurant en een officier binnen de Noord-Koreaanse veiligheidsdienst naar Zuid-Korea.

Spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de afgelopen tijd steeds verder toegenomen na verschillende raketproeven van Pyongyang.