Merkel nogmaals over vluchtelingen: ‘wir schaffen das’

De Duitse bondskanselier ging tijdens een persconferentie in op de bloederige aanvallen die het land de afgelopen week hebben getroffen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag tijdens de persconferentie waarin ze reageerde op de aanslagen in Duitsland afgelopen week.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag tijdens de persconferentie waarin ze reageerde op de aanslagen in Duitsland afgelopen week. Foto Tobias Schwarz/ Reuters

Duitsland zal ondanks recente aanvallen doorgaan met de opvang van vluchtelingen die bescherming nodig hebben. Op een persconferentie zei bondskanselier Angela Merkel dat het land zich niet uit balans laat brengen door de recente aanslagen en weigert toe te geven op de belangrijkste principes. Ze kondigde geen nieuwe grote maatregelen aan om de terreur te bestrijden en herhaalde daarbij de inmiddels beladen woorden “wir schaffen das”.

Duitsland werd afgelopen week opgeschrikt door een aantal aanslagen en aanvallen, waarvan sommigen met een terroristisch motief. Bij een aanval met een bijl in een trein in Würzburg raakten vorige week maandag vier mensen zwaargewond. Afgelopen zondag kwam één persoon om het leven bij een bomaanslag in Ansbach. In beide gevallen waren de daders vluchteling en hadden ze banden met terreurgroepering IS of zwoeren daar trouw aan.

Daarnaast was er vorige week vrijdag een schietpartij in een winkelcentrum in München waarbij acht mensen de dood vonden. De schutter was volgens de politie geen vluchteling en handelde alleen, geïnspireerd door Amerikaanse highschoolshootings.

Lees ook: Duitsland siddert na ‘primeur’ van eerste zelfmoordaanslag

Wir schaffen das

Merkel stelde dat de terroristen uit zijn op het verminderen van de Duitse bereidheid om vluchtelingen op te nemen. Ze herhaalde nogmaals de woorden van afgelopen najaar toen Duitsland te maken kreeg met een grote vluchtelingenstroom uit voornamelijk Syrië: “Ik heb het eerder gezegd en herhaal nogmaals: wir schaffen das. Ik heb nooit gezegd dat het gemakkelijk zou worden, maar we zullen vasthouden aan onze principes.”

De uitspraak kwam Merkel op veel kritiek te staan, onder meer na de gebeurtenissen op Oudejaarsavond in Keulen. Een groot deel van de verdachten kwam daarbij overigens niet uit Syrië maar uit Noord-Afrikaanse landen als Algerije en Marokko.

De bondskanselier wil niet toegeven aan de intenties van de aanslagplegers van de afgelopen week, zo zei ze donderdag:

“De terroristen willen ervoor zorgen dat we uit het oog verliezen wat werkelijk belangrijk is voor ons. Ze willen de eensgezindheid doorbreken en onze manier van leven aantasten, evenals onze open samenleving en de bereidheid om mensen op te vangen die hulp nodig hebben.”

Berechting verantwoordelijken

De Duitse bondskanselier zei alles te doen om te weten te komen wie er achter de “barbaarse daden” van afgelopen week zit en hen te berechten. “Dat zijn we niet alleen aan de slachtoffers en hun nabestaanden verplicht, maar ook aan alle andere vluchtelingen.”

Merkel kondigde ook enkele maatregelen aan om de problemen aan te pakken, zonder al te veel details te noemen. Zo gaf de bondskanselier aan een systeem te willen opzetten om radicalisering al in een vroegtijdig stadium op te sporen en wil ze meer personeel bij de veiligheidsdiensten.