Kreupele Dolly heeft vier gezonde klonen

Klonen Het eerste gekloonde schaap Dolly was ziekelijk, maar kloonschapen kunnen best gezond oud worden. In Nottingham leven er dertien.

Debbie, Denise, Dianna en Daisy, klonen van Dolly, zijn allemaal acht jaar.
Debbie, Denise, Dianna en Daisy, klonen van Dolly, zijn allemaal acht jaar. Foto University of Nottingham

Gekloonde schapen kunnen heel goed gezond oud worden. Het eerste kloonschap Dolly zelf werd op 6,5-jarige leeftijd afgemaakt, na een periode van toenemend kreupel lopen. Vier klonen van Dolly zijn gezond hun negende levensjaar begonnen.

Dat schrijven onderzoekers van de University of Nottingham die 13 gekloonde schapen oud laten worden. Die dieren zijn nu tussen de 7 en 9 jaar oud. Schapen worden doorgaans niet ouder dan tien, schrijven de onderzoekers, dus hun kleine kudde kloonschapen komt langzamerhand op leeftijd. Bij die 13 zijn ook de vier Dolly-klonen Debbie, Denise, Dianna en Daisy.

Deze maand is het 20 jaar geleden dat kloonschaap Dolly werd geboren. Dolly was de eerste geslaagde zoogdierkloon. Inmiddels zijn er 20 grote zoogdieren gekloond. En uit cellen van volwassen mensen zijn met de gebruikte kloontechniek ook embryo’s ontstaan. Die mensenembryo’s zijn niet in een draagmoeder geplaatst om tot mens uit te groeien.

Dolly en andere zoogdieren zijn gekloond met een techniek waarvan in 1984 nog in Science stond dat het „biologisch onmogelijk” was om daarmee zoogdieren te klonen. Ruim tien jaar later lukte het toch, met Dolly als eerste. Klonen van zoogdieren worden gemaakt door uit een eicel het DNA te halen en in die lege eicel het DNA uit de cel van volwassen dier te plaatsen. Na een bepaalde behandeling kan daar, zonder bevruchting met sperma, een embryo uit groeien. Dat embryo kan in de baarmoeder van een draagmoeder tot dier uitgroeien.

Nog steeds zijn er veel eicellen en veel embryo’s nodig om één gezond dier geboren te laten worden. Verreweg de meeste pogingen mislukken. Dolly was de enige nakomeling van 250 bewerkte eicellen, waaruit 30 embryo’s ontstonden. In een recente publicatie over het klonen van koeien staat dat nog steeds slechts 1 op de 15 tot 40 embryo’s uitgroeit tot een dier dat ouder wordt dan zes maanden.

Maar daarna worden ze gezond oud, zeggen de betrokken onderzoekers. En het lijkt erop dat de de Nottingham-onderzoekers dat met hun minikudde van 13 gekloonde schapen nu laten zien.

Om te laten zien hoe normaal de Dollyklonen zijn heeft de University of Nottingham een rustgevende video gepubliceerd waarop de vier bejaarde dieren minutenlang in hun weilandje te zien zijn: