John Hinckley Jr.

Man die Reagan neerschoot vrij

Aanslag op Reagan in 1981
Aanslag op Reagan in 1981 Foto Michael Evans/AP

John Hinckley jr., de man die in 1981 toenmalig president Ronald Reagan neerschoot, mag na 35 jaar worden vrijgelaten uit een psychiatrische in inrichting om bij zijn moeder te gaan wonen.

De nu 61-jarige Hinckley wilde Reagan in maart 1981 vermoorden, naar hij zei om zijn idool, de actrice Jodie Foster, te imponeren. Reagan en drie anderen raakten gewond toen Hinckley de pas aangetreden president beschoot na afloop van een toespraak in het Hilton-hotel in Washington. De schutter werd ontoerekeningsvatbaar bevonden en naar de overheidsinstelling voor psychiatrische behandeling in Washington gestuurd.

Volgens rechter Paul Friedman vormt Hinckley geen gevaar meer voor anderen of voor zichzelf. Hij kan op zijn vroegst op 5 augustus worden vrijgelaten, op bepaalde voorwaarden. Hinckley verblijft al 17 dagen per maand bij zijn moeder in de staat Virginia.

„Sinds 1983, toen hij voor het laatst een zelfmoordpoging deed, heeft hij geen symptomen vertoond van actieve mentale ziekte, geen gewelddadig gedrag vertoond, geen belangstelling getoond voor wapens, en geen zelfmoordneigingen laten zien”, aldus de rechter.

Naast Reagan, die met spoed moest worden geopereerd aan een doorboorde long en hevige interne bloedingen, raakten zijn woordvoerder James Brady, een politieman en een geheim agent gewond.(Reuters)