ISU keurt plan van Tuitert voor Icederby goed

Eerder werd het nieuwe schaatsevenement nog geweerd van de schaatskalender. De ISU was bang voor het commerciële karakter.

Mark Tuitert na zijn race op de 1500 meter tijdens de Wereldbeker schaatsen.
Mark Tuitert na zijn race op de 1500 meter tijdens de Wereldbeker schaatsen. Bas Czerwinski/ANP

Schaatsbond KNSB mag voor het eerst de Dutch Icederby Grand Prix organiseren. De internationale schaatsunie ISU ging eerder niet akkoord met de Icederby, maar gaat dat nu alsnog. Dat heeft de KNSB donderdagochtend bekendgemaakt.

Op 24, 25 en 26 maart schaatsen langebaanschaatsers en shorttrackers op een ijsbaan van 220 meter, een nieuw wedstrijdformat. Schaatsers moeten het met elkaar opnemen in het Arnhemse Gelredome in gemengde teams en massastartraces. Hoe het evenement er precies gaat uitzien, is nog niet duidelijk. De schaatsbond komt later met details.

De KNSB vroeg in mei de icederby aan als evenement. Volgens de schaatsbond moet het de sport vernieuwen:

Icederby Int’l en de KNSB zijn zeer verheugd over de goedkeuring door de ISU, omdat zo samen kan worden gewerkt aan de wereldwijde promotie en innovatie van de schaatssport.

De bond werkt samen met het Zuid-Koreaanse bedrijf Icederby Int’L. Het gaat om een ‘non-betting event’, wat inhoudt dat er niet gegokt mag worden op de wedstrijden. Dit was een van de voorwaarden van de ISU, dat bang was voor een commerciële uitstraling van zo’n evenement. Het concept is namelijk afkomstig uit Zuid-Korea, waarbij de toeschouwers tijdens baanwielrenwedstrijden kunnen gokken op de wedstrijden. Daarom werd het evenement eerder geweerd uit Dubai door de ISU.

Oud-schaatser Mark Tuitert zet zich al lange tijd in voor de Icederby, hij wilde de schaatskalender vernieuwen. Dit deed hij met onder meer oud-shorttracker Niels Kerstholt.

Twitter avatar marktuitert Mark Tuitert Icederby testing 1,2,3. @GelreDome Arnhem. With @nielskerstholt and Dutch ST-team. Would be awesome to race here! https://t.co/Q17Vqxf6WZ

Nederlander voorzitter van de ISU

De Nederlander Jan Dijkema is momenteel de voorzitter van de ISU. Hij is een van de voorstanders van vernieuwing van de schaatssport. Dijkema volgde in juni de Italiaan Ottavio Cinquanta (77) op, die na een periode van 22 jaar stopt als hoogste baas van de ISU. Dijkema (72) is de derde Nederlandse voorzitter in de geschiedenis van de mondiale schaatsbond.

Op het ISU-congres werd duidelijk dat het langebaanschaatsen gaat vernieuwen, met name de Europese kampioenschappen. Er wordt voorlopig niet getornd aan de status van de 10 kilometer bij de mannen. Die afstand wordt gedomineerd door de Nederlanders.