Indonesië fusilleert ondanks kritiek vier smokkelaars

Het gaat om een Indonesiër en drie Nigerianen. Nog eens tien mensen worden deze week geëxecuteerd.

Een demonstrant tijdens een wake voor de terdoodveroordeelden bij het presidentieel paleis, eerder donderdag.
Een demonstrant tijdens een wake voor de terdoodveroordeelden bij het presidentieel paleis, eerder donderdag. Foto Dita Alangkara / AP

Indonesië heeft vier drugssmokkelaars geëxecuteerd. Dat heeft de regering donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Een Indonesiër en drie Nigerianen zijn door een vuurpeloton gedood. De vier horen tot de groep van veertien mensen wier executie deze week gepland staat. Internationaal kwam daar scherpe kritiek op.

Wanneer de tien andere terdoodveroordeelden geëxecuteerd zullen worden, kon justitie volgens AP nog niet zeggen. De meesten zijn buitenlanders. Om hoeveel mensen het gaat en waar ze vandaan komen is officieel nooit bekendgemaakt.

Onder meer de hoge commissaris voor mensenrechten van de Verenigde Naties en de Europese Unie hebben om de vrijlating van de terdoodveroordeelden gevraagd. Ook mensenrechtenactivisten en familieleden kwamen in het geweer.

Nog eens drie Indonesiërs, drie Nigerianen, twee Zimbabweanen, een Indiër en een Pakistaan zouden in de dodencel zitten. Allen worden ze deze week voor een vuurpeloton gebracht. Het is de derde keer sinds de installatie van president Joko Widodo in 2014 dat groepen gevangenen worden geëxecuteerd.