Waarom is Hillary pas de eerste vrouwelijke genomineerde?

Uit een video van FiveThirtyEight blijkt dat er meerdere redenen voor zijn. En daar hebben we ook in Nederland last van.

Hillary Clinton tijdens de Democratische Conventie waar ze unaniem werd gekozen als presidentskandidate.
Hillary Clinton tijdens de Democratische Conventie waar ze unaniem werd gekozen als presidentskandidate. Foto Jim Young/Reuters

“History”. De tweet van Hillary Clinton, vlak nadat ze unaniem als eerste vrouwelijke presidentskandidaat ooit werd gekozen door een grote Amerikaanse partij, was triomfantelijk van toon. Maar erachter schuilt een minder fraaie voorgeschiedenis: waarom heeft het zo lang geduurd voordat een vrouw een gooi kon doen naar het Amerikaanse presidentschap?

In een knap vormgegeven video doet FiveThirtyEight, een Amerikaans blog dat zich onder meer focust op politiek, een poging een antwoord te formuleren. De clip legt bovendien een nog veel groter probleem bloot: Clinton mag dan wel een goede kans maken om daadwerkelijk de eerste vrouwelijke president te worden, vrouwen zijn nog altijd chronisch ondervertegenwoordigd in de Amerikaanse politiek.

Het laat verkregen stemrecht, thuisblijven voor het huishouden en de kinderen, de structuur van het huidige politieke systeem; allemaal redenen die moeten verklaren waarom er dan zo weinig vrouwen de politieke top bestormen. Maar ondanks de onthutsende cijfers eindigt het filmpje toch met een positieve boodschap: als Clinton inderdaad president wordt, zou dat zomaar de perceptie van wie de leiders van de toekomst kunnen zijn kunnen veranderen.

Nederland loopt achter

In Nederland zijn we vaak al dan niet terecht verbaasd over de soms rare Amerikaanse samenleving, maar op dit vlak lopen we hier hopeloos achter. Nederland wacht nog altijd op een eerste vrouwelijke regeringsleider, en daarmee kunnen we nog veel leren van landen als Polen, Liberia, Litouwen en Kroatië. Wij hebben zelfs nog nooit een premierkandidate gehad.

Hoezo heeft Nederland nog nooit een vrouwelijke premier gehad? Lees ook: Vrouwelijke premier gezocht

De oorzaken die daarvoor worden geopperd daarvoor lijken verdacht veel op wat hierboven in de video worden aangedragen. Nu maar hopen dat men kijkt en dat we snel in de voetsporen van de Amerikanen treden.