Heracles verspeelt zege bij Europees debuut, AZ wint

FC Arouca kwam in de laatste minuut pas langszij. Het werd in Almelo 1-1. AZ versloeg met 1-0 PAS Giannina.

Walter Gonzalez (L) in duel met Heracles Almelo-spelers Ramon Zomer (M) en Ilias Bel Hassani.
Walter Gonzalez (L) in duel met Heracles Almelo-spelers Ramon Zomer (M) en Ilias Bel Hassani. Foto Ronald Bonestroo / ANP

Het debuut van Heracles Almelo in Europa is uitgedraaid op een anticlimax. De ploeg van trainer John Stegeman domineerde donderdag de eerste confrontatie met de Portugese club FC Arouca in de derde voorronde van de Europa League, maar verspeelde in de laatste minuut de winst: 1-1. Het Almelose feestje eindigde zo in een flinke domper, al kan Heracles zich volgende week tijdens de return in Portugal vasthouden aan de manier waarop het Arouca donderdag bij vlagen overklaste.
Van plankenkoorts was geen sprake bij Heracles tijdens het eerste optreden ooit in Europa. De ploeg van Stegeman liet direct weer het aanvallende en attractieve voetbal zien waarmee het vorig jaar zoveel indruk had gemaakt. Na amper een minuut spelen kreeg Jaroslav Navratil al de kans om als eerste Europese doelpuntenmaker van zijn club de geschiedenisboeken in te gaan. De vleugelspits uit Tsjechië schoot de bal echter wild en hoog over het doel van keeper Rafael Bracali.

De Braziliaanse sluitpost vertolkte de hoofdrol in het sfeervolle Polman-stadion. Bracali voorkwam met katachtige reflexen steeds weer een doelpunt van Heracles. Joey Pelupessy, Navratil en Paul Gladon stuitten allemaal op de keeper. De Portugese club, ook debutant in Europa, werd zelf alleen kort voor rust even gevaarlijk na een slippertje van Mike te Wierik. Walter Gonzalez kon opstomen naar het doel van keeper Bram Castro, maar werd vakkundig gestuit door Ramon Zomer.

Heracles bleef ook na rust domineren en slaagde er in de 53e minuut eindelijk in de uitblinkende Bracali te passeren. Navratil vond voor het doel spits Gladon, die de bal uit de lucht in een keer langs de doelman knalde (1-0). De thuisclub kreeg kansen zat om de voorsprong te vergroten. Aanwinst Brandley Kuwas en Gladon stuitten echter op de uitblinkende keeper. Bij het ingaan van de extra tijd kwam Arouca bij de eerste en enige kans ineens langszij, tot ongeloof van iedereen in Almelo. Een voorzet van Gegé werd geschampt door Robin Gosens en verdween achter Castro: 1-1.

AZ wint thuis

AZ heeft donderdag de eerste confrontatie met PAS Giannina in de derde voorronde van de Europa League gewonnen. Een doelpunt van verdediger Derrick Luckassen in de 36e minuut bleek genoeg voor de winst in Alkmaar: 1-0. Volgende week donderdag is de return in de Griekse hoofdstad Athene.

Luckassen kopte de bal binnen uit een hoekschop van Stijn Wuytens. Hij beloonde AZ daarmee voor een sterke eerste helft, waarin de ploeg van trainer John van den Brom heel wat kansen kreeg om de voorsprong uit te breiden. De Alkmaarse club moet twee voorrondes zien te overleven om de groepsfase van de Europa League te bereiken.

(ANP)