Grootste bierfusie ooit staat op springen door Brexit

Overname

Met de finish in zicht heeft SABMiller de overname door AB Inbev stilgelegd. Door de daling van het pond is het bod minder waard geworden.

SAB Miller verkocht biermerk Grolsch aan Japanse branchegenoot Asahi.
SAB Miller verkocht biermerk Grolsch aan Japanse branchegenoot Asahi. Foto Jasper Juinen / Bloomberg

De Brits-Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller heeft het werk voor de overname door AB InBev tijdelijk stopgezet. Topman Alan Clark van SABMiller schrijft in een memo aan de werknemers dat „er vanaf nu geen contact meer mag zijn met AB InBev”. Vergaderingen zijn voorlopig geannuleerd. Financieel persbureau Bloomberg beschikt over het memo en berichtte er woensdag over.

De stilgelegde integratie van de bierconcerns is het indirecte gevolg van de waardedaling van het Britse pond als gevolg van het Brexit-besluit. Daarmee is het overnamebod van het Belgisch-Braziliaanse AB InBev een stuk minder waard geworden. AB InBev bood vorig jaar november 71 miljard pond, destijds zo’n 96 miljard euro. Doordat het pond meer dan 10 procent aan waarde verloor nadat de Britten in een referendum voor vertrek uit de EU hadden gestemd, is ook het bod veel minder waard geworden.

Een groep activistische SABMiller-aandeelhouders eiste een hoger bod ter compensatie van die waardedaling. Het betreft onder andere Davidson Kempner Capital, Elliott Management en The Childrens Investment Fund, dat bekend is vanwege de strijd voor de splitsing van ABN Amro in 2007.

Mengvorm

AB Inbev, dat onder meer de biermerken Jupiler, Budweiser en Stella Artois heeft, toonde zich gevoelig voor die druk en ‘verhoogde’ het overnamebod dinsdag naar 79 miljard pond. Dat is 94 miljard euro tegen de huidige wisselkoers, maar dus nog steeds minder dan het oorspronkelijke bod.

Het overnamevoorstel zit ingewikkeld in elkaar. AB Inbev heeft een deel van de aandeelhouders een bod in contanten gedaan, en grootaandeelhouders een mengvorm van contacten en aandelen AB InBev. De verhoging heeft alleen betrekking op het bod in contanten.

De familie Santo Domingo en tabaksproducent Altria, de twee grootste aandeelhouders van SABMiller, ontvangen de combinatie van contanten en aandelen – die vijf jaar niet verhandelbaar zijn. De families worden minder hard door de waardedaling van het pond getroffen omdat de euro juist is gestegen en daarmee ook de in euro’s genoteerde aandelen AB Inbev meer waard zijn.

De overname zou de nummers één en twee van de wereldwijde biermarkt samenvoegen. De vraag is of de grootste overname in bier nog zal doorgaan. Het is nog onduidelijk of de aandeelhouders akkoord gaan met het nieuwe bod.

Duidelijk is dat dit het laatste bod is. AB InBev-topman Carlos Brito heeft in een verklaring gezegd dat het een „ finaal” bod is. Dat gebeurt wel vaker bij overnamegesprekken, maar „finaal” betekent in dit geval echt finaal.

In Britse wetgeving is namelijk vastgelegd dat een partij zijn bod niet meer mag verhogen als er een finaal bod is uitgebracht. De kans dat kleinere aandeelhouders meer geld voor hun aandeel krijgen, is daarmee definitief verkeken.

De toezichthouders in onder meer Europa en de Verenigde Staten zijn inmiddels akkoord met de overname op voorwaarde dat de brouwers enkele merken verkopen om een te dominante marktpositie te voorkomen. SABMiller verkocht al Grolsch en het Italiaanse Peroni aan de Japanse branchegenoot Asahi.

Sinds het stilleggen van het fusietraject gisteren bekend werd, verloor zowel AB InBev als SABMiller op de beurs ongeveer 3,5 procent van zijn waarde.