Frankrijk krijgt weer een Nationale Garde

President François Hollande had al langer plannen voor zo’n extra veiligheidsdienst, maar zet deze door na de terroristische aanslagen afgelopen weken.

President Hollande donderdag na afloop van overleg met onder meer Gisele Jourda (links) van de Parti Socialiste over het opzetten van een Nationale Garde.
President Hollande donderdag na afloop van overleg met onder meer Gisele Jourda (links) van de Parti Socialiste over het opzetten van een Nationale Garde. Foto Bertrand Guay/AFP

Frankrijk begint binnenkort met het opzetten van een Nationale Garde om het land te beveiligen tegen terroristische aanvallen. President François Hollande maakte donderdag bekend dat de dienst zal worden gecreëerd op basis van bestaande veiligheidstroepen. De exacte invulling van de Nationale Garde wordt komende maanden door de regering met het parlement besproken, meldt persbureau AFP.

Hollande speelde eerder al, na de aanslagen in Parijs, met het idee om zo’n dienst op te zetten die los van het leger gaat opereren en in te zetten is bij bijvoorbeeld evenementen waar veel mensen op af komen. Na de verschillende terroristische aanvallen afgelopen weken maakt de president er nu werk van.

Frankrijk is de laatste tijd opgeschrikt door een reeks bloedige aanslagen. Zo reed een IS-aanhanger op de nationale feestdag op 14 juli met een vrachtwagen in op een menigte in Nice en maakte daarbij 84 dodelijke slachtoffers. Afgelopen dinsdag werd een priester gedood tijdens een gijzeling in een kerk nabij Rouen.

Eerder al werd een plan aangekondigd om de bezetting van de bestaande troepenmachten uit te breiden. Zo worden binnenkort 15.000 politie-reservisten ingeschakeld. Daarbij worden onder meer 10.000 gendarmes ingezet die de afgelopen twee jaar uit dienst zijn getreden maar nu dus terugkeren.

Eerder al een Nationale Garde

Frankrijk had in een ver verleden al eens een Nationale Garde die los van het leger opereerde. Deze werd ingesteld in 1789, ten tijde van de Franse Revolutie en weer opgeheven in 1872.