Fox versus KPN en kabel om voetbal

Fox Sports heeft een hoog oplopend conflict met de kabel- en telecombedrijven. De zender wil dat een van zijn kanalen wordt opgenomen in het digitale basispakket. De distributeurs willen dat niet. Fox Sports eist een vergoeding van 2 euro per maand per abonnee. Dat zou de prijs van een tv-abonnement fors opvoeren, vrezen de aanbieders.

KPN en kabelaars als Caiway en Delta hebben een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zij vinden dat Fox Sports oneerlijk handelt: terwijl zij onderhandelen over een nieuwe overeenkomst om Fox Sports te mogen doorgeven, heeft de grootste kabelaar Ziggo nog een contract dat vier jaar doorloopt. Eerder was al bekend dat KPN in deze kwestie ook naar de rechter is gestapt.

Een woordvoerder van de ACM zegt dat Fox Sports mogelijk afspraken schendt die zijn gemaakt toen het Eredivisie Media & Marketing (EMM) overnam. EMM beheert de uitzendrechten van de clubs. Die mogen alleen gebundeld worden verhandeld: voor elke distributeur moeten dezelfde regels gelden. Fox’ besluit om een open zender met zijn beste voetbal zonder extra kosten aan te bieden in het basispakket, en niet in pakket dat kijkers erbij moeten nemen, is een breuk met eerder beleid.

De ACM heeft Fox Sports gevraagd het voetbal wel te blijven aanbieden via distributeurs waarmee het nu een conflict heeft. Mensen die tv kijken via onder meer KPN zouden zo niet de start van de nieuwe Eredivisie hoeven te missen. Die begint op vrijdag 5 augustus met de wedstrijd PEC-NEC.