Erdogan wil zelf commando over strijdkrachten

De president wil een wijziging van de grondwet doorvoeren waardoor de gewapende strijdkrachten en inlichtingendienst onder zijn bewind vallen.

De Turkse president Erdogan donderdag tijdens overleg met de legertop.
De Turkse president Erdogan donderdag tijdens overleg met de legertop. Foto Kayhan Ozer/AP

Recep Tayyip Erdogan wil de gewapende strijdkrachten en de nationale inlichtingendienst onder presidentiële controle brengen. Dat is de uitkomst van overleg tussen de Turkse president en de legertop, meldt persbureau Reuters. Om de wetgeving die hierover gaat te veranderen, is een wijziging van de grondwet nodig.

Dat zou betekenen dat ook de oppositie in het Turkse parlement ermee moet instemmen. De opperste militaire raad geeft naar verwachting eveneens toestemming voor de wijziging van de zeggenschap over het leger.

Grote zuivering

In Turkije wordt na de mislukte staatsgreep van anderhalve week geleden een grote zuivering doorgevoerd binnen onder meer het leger. Woensdag werd bekend dat er 8.651 militairen betrokken waren bij de couppoging. Veel hooggeplaatste leden van het leger zijn inmiddels ontslagen.

Bij de landmacht gaat het om 87 generaals, 726 officieren en 256 sergeanten. Bij de luchtmacht werden 30 generaals, 314 officieren en 117 sergeanten weggestuurd, bij de marine 32 admiralen, 59 officieren en 63 sergeanten.

De verwachting is dat er in de loop van donderdagavond naar aanleiding van het overleg met de legertop nog meer maatregelen worden aangekondigd door president Erdogan. Dan moet ook duidelijk worden op welke manier hij het leger wil “opschudden”, zoals eerder werd aangekondigd.