‘Duizenden kinderen opgesloten in oorlogsgebieden’

Dat vindt vooral plaats in Afghanistan, Congo, Irak, Israël/Palestina, Nigeria en Syrië, zo blijkt uit een rapport van Human Right Watch.

Kinderen in Ghouta, een buitenwijk van Damascus, Syrië.
Kinderen in Ghouta, een buitenwijk van Damascus, Syrië. Foto Bassam Khabieh/ Reuters

Duizenden kinderen in oorlogsgebieden zitten maandenlang of zelfs jarenlang zonder vorm van proces opgesloten omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de ‘nationale veiligheid’. Een onbekend aantal van deze kinderen zijn gemarteld en overleden tijdens hun gevangenschap.

Dat blijkt uit een op donderdag gepubliceerd rapport van Human Right Watch (HRW), getiteld: Extreme Measures: Abuses against Children Detained as National Security Threats. Het rapport is gebaseerd op interviews van voormalige gevangenen, onder wie kinderen in Afghanistan, Congo, Irak, Israël/Palestina, Nigeria en Syrië.

De mensenrechtenorganisatie roept overheden op om een einde te maken aan deze praktijk en de verantwoordelijken hiervoor te straffen.

Gedood vanwege een anti-Assadlied

Slachtoffers die als kind gevangen werden gehouden zeggen dat ze gemarteld werden om een misdrijf te bekennen. Verder hadden ze geen toegang tot een advocaat en hun familieleden. Een aantal kinderen zijn opgepakt vanwege vermeende terroristische activiteiten van familieleden.

In november 2012 pakte de Iraakse veiligheidsdiensten ten noorden van Bagdad 11 vrouwen en 29 kinderen op en martelde ze met elektrische schokken om informatie te vinden over hun mannelijke familieleden. Twee meisjes van 11 jaar oud verbleven zes weken in een politiecel en werden daarna overgeplaatst naar een gevangenis op verdenking dat ze geheime documenten zouden verbergen onder hun kleding.

In Syrië zijn sinds het uitbreken van het oorlog zeker 1000 kinderen opgesloten en het is onbekend wat er met hen is gebeurd.

Het lot van de 14-jarige Ahmad al-Musalmani, die werd opgesloten omdat hij een anti-Assadlied op zijn telefoon had staan, is wel duidelijk. Nadat een fotograaf uit het Syrische leger was overgelopen en duizenden foto’s vrijgaf over gevangenen , herkende familieleden de mishandelde Ahmad. Hij was voorzien van een nummer en overleden in de gevangenis.

Ook Verenigde Staten en Israël zijn schuldig

De Verenigde Staten heeft zich ook schuldig gemaakt aan het opsluiten van kinderen. In de periode 2003 en 2008 hebben Amerikaansen troepen in Irak en Afghanistan zeker 2400 minderjarigen gevangen gezet die zouden vechten tegen de Amerikanen. Ook zijn er zeker vijftien kinderen overgebracht naar Guantanamo Bay waar ze zonder mishandeld werden.

In militaire rechtbanken in Israël worden jaarlijks tussen de 500 en 700 Palestijnse kinderen berecht, zo schrijft HRW. De meesten van hen zijn opgepakt omdat ze op de Westelijke Jordaanover stenen gooiden naar Israëlische soldaten. De straf hiervoor kan oplopen tot 20 jaar cel, maar vaak volgt er een celstraf van maximaal een jaar en een boete van 400 dollar. Wanneer families dit niet kunnen betalen, moeten de kinderen langer vastzitten.