Duitse politie arresteert dreigende psychiatrische patiënt

De man had geroepen mensen op te willen blazen en een winkelcentrum werd uit voorzorg ontruimd, maar het bleek vals alarm.

Speciale eenheden van de politie staan bij de ingang van het winkelcentrum in Bremen, dat uit voorzorg werd ontruimd nadat er een psychiatrische patiënt werd gezien die had gedreigd met een bomaanslag.
Speciale eenheden van de politie staan bij de ingang van het winkelcentrum in Bremen, dat uit voorzorg werd ontruimd nadat er een psychiatrische patiënt werd gezien die had gedreigd met een bomaanslag. Foto Ingo Wagner/AFP

De Duitse politie heeft donderdagochtend na een urenlange zoektocht een 19-jarige Algerijnse asielzoeker gearresteerd die, nadat hij woensdag uit een psychiatrische inrichting ontsnapte, voor onrust zorgde in de stad Bremen. Bij zijn ontsnapping riep de man: “Ik blaas jullie op”, en toen hij later werd gezien in een winkelcentrum werd dat uit voorzorg geëvacueerd.

Uiteindelijk wist de politie de man op te pakken in het treinstation van de Noord-Duitse stad, zo meldt Reuters. Het onderzoek naar het incident is volgens de politie nog altijd in volle gang. De man werd afgelopen weekend al opgepakt op verdenking van meerdere diefstallen. Terwijl hij in de cel zat, liet de verdachte blijken te sympathiseren met Islamitische Staat (IS) en met de schutter die afgelopen vrijdag negen mensen doodschoot in een winkelcentrum in München.

Lees ook: Dader München handelde waarschijnlijk uit buitenlanderhaat

Nadat de man zich in zijn cel meerdere keren had geprobeerd te verwonden onder de invloed van drugs, werd hij verplaatst naar een psychiatrische inrichting. Daaruit wist hij woensdagochtend te ontsnappen. Vanwege de aanslagen van de afgelopen tijd nam de politie het incident serieus, maar een politiewoordvoerder ontkende dat er bewijs is geweest voor een naderende aanslag of dat de man daadwerkelijk banden had met IS. De man zou volgens de politie vooral een gevaar voor zichzelf zijn geweest.

Lees ook over de aanslagen in Duitsland: Duitsland op de proef gesteld

Het incident illustreert de gespannen situatie in Duitsland, dat sinds 18 juli meerdere keren is getroffen door aanslagen. Daarbij zijn in totaal vijftien mensen om het leven gekomen, onder wie twee terroristen. Twee van de aanslagen zijn gelinkt aan IS.