Discriminatie

A’damse agent: aangifte tegen collega’s uit Enschede die hem arresteerden

Agent Anis Raiss. Wie bij de politie anders is, valt buiten de groep, zegt hij. „Als de enige christelijke jongen even weg was, begonnen de grappen.”
Agent Anis Raiss. Wie bij de politie anders is, valt buiten de groep, zegt hij. „Als de enige christelijke jongen even weg was, begonnen de grappen.” Foto’s Olivier Middendorp

Een agent uit Amsterdam heeft deze week aangifte gedaan van bedreiging, mishandeling en ambtsmisbruik tegen collega’s. Anis Raiss (29) werd eind mei aangehouden op een bureau in Enschede, nadat hij zich voorstelde als agent. Agenten zouden Raiss, van Marokkaans-Nederlandse komaf, hebben gezegd dat hij er „niet uitziet als agent”. Ook zou hij zonder grond een nacht zijn vastgezet. Volgens Raiss was de arrestatie zo hardhandig dat hij er letsel aan overhield. Sinds het incident zit hij ziek thuis. Aanvankelijk kreeg Raiss gedwongen verlof opgelegd door zijn werkgever. Na het bekijken van camerabeelden is dat ingetrokken. Tot nu toe is alleen mediation aangeboden.

Interview pagina 8-9