Democratische Partij toont haar ware gezicht

Op de derde avond van de Democratische Conventie spraken president Obama, vice-president Biden en oud-burgemeester van New York, Michael Bloomberg.

De Amerikaanse president Barack Obama en de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton tijdens de derde avond van de Democratische Conventie in Philadelphia.
De Amerikaanse president Barack Obama en de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton tijdens de derde avond van de Democratische Conventie in Philadelphia. Foto Mike Segar/Reuters

Twee dagen lang lieten de Democraten hun linkse hart spreken. Er was veel aandacht voor Bernie Sanders en zijn aanhangers. Bijna iedere spreker benadrukte hoe progressief de partij was geworden, en hoe vooruitstrevend de plannen van presidentskandidaat Hillary Clinton.

Maar vannacht, op de derde dag van de Democratische Conventie, liet de partij haar, waarschijnlijk, ware gezicht zien. De Democraten presenteerden zich aan de kiezer als een traditionele machtspartij, stevig in het centrum van de Amerikaanse politiek. Weg was het hoogdravende progressivisme. Deze dag werd een lofzang op het gezond verstand, het compromis, en pragmatisme.

Avond ging over Trump

Natuurlijk ging het in de toespraken van president Barack Obama en vicepresident Joe Biden over Hillary Clinton. Maar de kern van hun betoog ging over iets anders: regeren laat je aan mensen met gezond verstand over.

Voor idealisme was plotseling geen plaats meer op de conventie. Alsof de partij wilde zeggen dat het speelkwartier was afgelopen. Het podium werd gegund aan mensen als oud-CIA-chef Leon Panetta, en de partijloze New Yorkse miljardair Michael Bloomberg. Een deel van de zaal, vooral aanhangers van Bernie Sanders, accepteerde deze verandering van toon niet, en joelde de sprekers uit. Ook werd de persruimte buiten de hal enige tijd bezet door boze activisten, omdat een Sanders-aanhanger niet had mogen spreken.

Niet Hillary Clinton, maar Donald Trump was het werkelijke onderwerp van de avond. “Nooit eerder in de geschiedenis van dit land is er een kandidaat geweest die zo weinig wist van onze nationale veiligheid, en zich zo slecht heeft voorbereid”, zei Joe Biden.

“De gevaren zijn te groot om iemand als Donald Trump te verkiezen tot president”.

Obama’s toespraak was Reagan-achtig

Barack Obama legde de retoriek van Trump naast de waarden die de president van zijn opa en oma uit Kansas had meegekregen. Amerikanen als zijn grootouders, zei Obama, zijn optimistisch. “Ze hielden niet van opscheppers of pestkoppen. Ze respecteerden gemeenheid niet, of mensen die de kantjes ervan aflopen.”

Obama: Hillary Clinton is de beste presidentskandidaat ooit

Obama’s toespraak viel goed in de zaal, maar was in alle opzichten Reagan-achtig. Amerika’s grootsheid stond centraal, en optimisme werd een doel op zich, een manier van leven die de democratie moet redden. Obama:

“Ronald Reagan noemde Amerika ‘een glanzende stad gelegen op een heuvel’. Donald Trump noemt het ‘een gepolariseerde crime scene’, die alleen hij kan aanpakken. Hij komt alleen maar met kreten, en angst.”

Als de democratie toegeeft aan cynisme en angst, staat de democratie op het spel, aldus Obama, en ligt autocratie op de loer. „Onze macht komt niet van een of andere zelfverklaarde messias, die zegt dat alleen hij de orde kan herstellen. Wij zitten er niet op te wachten geregeerd te worden.” Gedurende de hele avond werden Republikeinen lovend genoemd, van John McCain tot Abraham Lincoln.

Bloomberg: president moet geestelijk in orde zijn

In dat opzicht was het optreden van miljardair Michael Bloomberg symbolisch van grote betekenis. Bloomberg was ooit Democraat, werd later Republikein, en is nu partijloos. Economisch is hij conservatief, maar op sociale thema’s is hij linkser – een perfecte illustratie voor de boodschap van de avond.

Michael Bloomberg was niet erg lovend over Hillary Clinton, maar had een minimale vereiste voor het hoogste ambt. Een president moet “geestelijk in orde zijn, competent en met internationale ervaring”. Om die reden zou hij op Clinton stemmen.

De boodschap was duidelijk: de Republikeinse Partij is van het midden weggedreven, alleen de Democraten nemen besturen nog serieus. Zo hoopt de partij teleurgestelde Republikeinen en zwevende kiezers te bereiken. De zeer conservatieve commentator Erick Erickson twitterde na Obama’s toespraak: “De Republikeinen kwamen met een visie van verdoemenis, wanhoop en verdeeldheid. Vanavond kwam de president, van wie ik vind dat hij ons verdeelt, met optimisme. Ik haat dit jaar.”

Twitter avatar EWErickson Erick Erickson The GOP offered a vision of doom, despair, and division. Tonight the President I think divides us offered optimism. I hate this year.

De koers naar het midden is ook een intern signaal. De conventie nam deze week het progressiefste partijprogramma uit de geschiedenis aan. Deze avond leek een herinnering aan de eigen achterban dat die zich niet te veel in het hoofd moet halen als straks Hillary Clinton president is.

Obama benadrukte niet zijn idealistische kant, maar juist zijn harde werken achter de schermen, fouten en halve succesjes. Ook dat hoort bij politiek, zei hij. Obama citeerde president Teddy Roosevelt, niet toevallig ook een Republikein. Goed burgerschap, had Roosevelt gezegd, betekent niet dat je moet roepen langs de zijlijn. Het betekent “op komen dagen, je best doen, fouten maken, en pas op het allerlaatst zegevieren”.