‘COA wil vijftien noodopvanglocaties sluiten’

De beslissing staat in groot contrast met de situatie eerder dit jaar, toen werd gevreesd voor een tekort aan duizenden opvangplekken.

Omwonenden van het azc aan de Laan van Kronenburg in Amstelveen nemen een kijkje in de locatie, waar vierhonderd mensen kunnen worden opgevangen.
Omwonenden van het azc aan de Laan van Kronenburg in Amstelveen nemen een kijkje in de locatie, waar vierhonderd mensen kunnen worden opgevangen. Foto Olaf Kraak/ANP

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is van plan op korte termijn vijftien noodopvanglocaties te gaan sluiten vanwege de verminderde asielinstroom in Nederland. Dat zegt COA-bestuursvoorzitter Gerard Bakker in een interview met De Telegraaf.

Volgens Bakker zullen de locaties de komende weken worden gesloten. Het tijdelijke personeel wordt naar huis gestuurd. Om hoeveel opvangplekken en om welke locaties het gaat is niet bekend. Een aantal asielzoekerscentra dat gepland stond om de komende tijd open te gaan wordt voorlopig de wacht aangezegd. In de toekomst worden deze locaties mogelijk omgebouwd tot wooncomplexen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning, om zo de tot nu toe moeizame doorstroom van statushouders naar de reguliere woningmarkt te bevorderen.

Volgens De Telegraaf wil het COA in september alle opvanglocaties gaan doorlichten om te kijken hoe en waar het aantal opvangplekken verder naar beneden kan worden gebracht. Afgelopen jaar bedroegen de kosten voor de opvang van asielzoekers 800 miljoen euro.

Lees meer over de discussie tussen het Rijk en gemeenten over de opvang van vluchtelingen: Boven alles moet er perspectief zijn

Groot contrast

De huidige beslissing staat in groot contrast met de situatie eerder dit jaar. Toen werd er gevreesd voor een tekort van duizenden opvangplekken voor asielzoekers. Maar de asielinstroom is teruggelopen naar ongeveer zeshonderd per week, mede dankzij de vluchtelingendeal die de EU met Turkije heeft gesloten.

Het COA is wel van plan een buffer van locaties aan te houden voor als de asielinstroom onverwachts weer toeneemt. Om hoeveel bufferlocaties en -opvangplekken het gaat is niet bekend.