Boomsma Distilleerderij neemt Wed. Joustra over

Ook berenburgmaker Weduwe Joustra maakt een doorstart. Voor dit Friese onderdeel van de failliete Dirkzwager Groep is eveneens een nieuwe eigenaar gevonden, Boomsma in Leeuwarden.

Eerder deze week werd al een doorstart aangekondigd van distilleerderij Cooymans in Tilburg, die onder meer Floryn-jenever stookt.

Weduwe Joustra komt weer in Friese handen, zo bevestigde directeur Heleen Sonnenberg woensdag. Het uit 1864 stammende bedrijf uit Sneek wordt overgenomen door Boomsma Distilleerderij, dat de Friese kruidendrank ook onder de eigen merknaam op de markt brengt. Over de prijs zijn geen mededelingen gedaan.

De overname betekent dat Weduwe Joustra zijn activiteiten, die recent waren stilgelegd, kan hervatten. Het is evenwel nog niet duidelijk of alle zeven medewerkers aan het werk kunnen blijven. Boomsma telt ongeveer dertig werknemers.

Distilleerderijconcern Dirkzwager Groep ging begin deze maand ten onder door financiële problemen bij slijterijketen Mitra. Dat dochterbedrijf kampte al jaren met dalende verkopen en toegenomen concurrentie.

Bij het faillissement werd al duidelijk dat er geen doorstart voor de hele groep inzat. Daarom mikten de curatoren op de verkoop van delen van het bedrijf. De productie- en bottle-aciviteiten van Dirkzwager-dochter Cooymans gingen eerder deze week over naar Avandis, een samenwerkingsverband van drie drankenbedrijven: Lucas Bols (jenever), De Kuyper Royal Distillers (likeuren) en Herman Jansen (wijnen). (ANP)