Wijkverpleegkundige helpt noodgedwongen mantelzorger

Uit een enquête van beroepsvereniging V&VN blijkt dat 60 procent van de zorgverleners huishoudelijk werk verricht.

Een wijkverpleegkundige aan het werk
Een wijkverpleegkundige aan het werk Foto Roos Koole/ ANP

Door overbelaste mantelzorgers doen wijkverpleegkundigen noodgedwongen ook huishoudelijke klussen. Ongeveer 60 procent van de zorgverleners doet wel eens een afwas of maakt schoon voor hun cliënt. Dat blijkt uit een enquête onder zo’n duizend wijkverpleegkundigen van de beroepsvereniging V&VN.

Ruim dertig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat het werk van mantelzorgers te zwaar is geworden. Dat komt vooral doordat ouderen steeds langer zelfstandig wonen.

Bezuiniging op huishoudelijke hulp

Wijkverpleegkundigen proberen mantelzorgers te ondersteunen, maar merken dat ze veelal taken moeten overnemen. Belangrijkste oorzaak is de bezuiniging op huishoudelijke hulp, zo laat Francis Bolle woordvoerder van V&VN weten aan NRC.

“Gemeenten hebben minder geld voor huishoudelijke hulp, maar dat werk moet wel gedaan worden. Dus nemen verpleegkundigen kleine klusjes op zich. Dat betekent een verschuiving van de problematiek, want nu komen verpleegkundige taken onder druk te staan”.

Onder de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) moeten gemeenten hulpbehoevende inwoners “passende” steun bieden om zo lang mogelijk thuis te wonen. Tegelijkertijd moeten gemeenten flink bezuiningen. De ‘oplossing’ is korten op huishoudelijke hulp. Half mei verklaarde de hoogste beroepsrechter dat dit niet mag zonder duidelijke onderbouwing.

Lees ook: Anderhalf uur poetsen, dat is genoeg

In de praktijk lossen wijkverpleegkundigen dit probleem nu op, maar dat kost juist meer geld. Het uurtarief van huishoudhulp is maximaal 27 euro, een verpleegkundige kost tot 75 euro per uur.

De beroepsvereniging V&VN wil dat gemeenten meer afgaan op het oordeel van een wijkverpleegkundigen. Wanneer zij aangeven dat huishoudelijke hulp nodig is dan moeten gemeenten dat overnemen, zo stelt Bolle.