Verdwenen schilderijen Scheringa Museum terecht

De doeken La musiscienne en Adolescence werden door kunstdetective Arthur Brand van een bende ontfutseld.

Foto van kunstdetective Arthur Brand die de werken van Dalí en De Tempicka wist terug te krijgen.
Foto van kunstdetective Arthur Brand die de werken van Dalí en De Tempicka wist terug te krijgen. Foto Piroschka van de Wouw

Twee schilderijen die in 2009 uit het Scheringa Museum in Spanbroek werden ontvreemd, zijn weer opgedoken. Het gaat om Adolescence van Salvador Dalí en La musicienne van Tamara de Lempicka. Kunstdetective Arthur Brand wist de doeken terug te krijgen en meldde het nieuws woensdagochtend op Twitter.

Twitter avatar brand_arthur Arthur Brand BREAKING: we recovered the #Dali and #DeLempicka , stolen in 2009 from Scheringa museum https://t.co/Xa7jSvgvJp

De schilderijen werden in 2009 bij een roofoverval gestolen. Gewapende mannen drongen destijds het museum binnen en gingen er met de twee topstukken vandoor. Jarenlang leek het er op dat de doeken niet meer zouden terugkeren en wellicht zelfs niet meer bestonden. Totdat Brand, kunstopspoorder bij onderzoeksbureau Artiaz, ze na een tip op het spoor kwam.

De art-detective vertelt in de Telegraaf hoe dat ging:

“Ik werd benaderd door iemand die zei dat hij interessante informatie had. Hij was een contact van een criminele organisatie die Dalí en De Lempica bij een transactie als onderpand had gekregen, iets wat bijna altijd met roofkunst gebeurt. Deze anonymus wist aanvankelijk niet dat de werken gestolen waren en wilde ervan af.”

Doorbraak

De echte doorbraak kwam echter acht maanden later toen iemand zich opwierp als tussenpersoon van een bende die de stukken, die blijkbaar opnieuw verpand waren, wilde terugbezorgen. Een lang proces van onderhandelen en het winnen van vertrouwen volgde. Totdat er enkele weken terug ineens schot kwam in de zaak:

“Er zijn zeker tien ontmoetingen met hem geweest (…). Tot ik twee weken terug de Dalí in handen kreeg. Afgelopen week, in een hotel in Amsterdam, volgde de De Lempicka. Beide schilderijen, nog in verbluffend goede staat ook.”

Inmiddels zijn Adolescence en La musicienne overgedragen aan een oud-rechercheur die de huidige eigenaar van de schilderijen bijstaat. De bende kreeg daarvoor geen geld.