Vechten tegen cannabisteelt is volkomen vruchteloos

nrcvindt

Zit u in geldnood, heeft u een schuur te huur of een zolder leeg? De wietsector weet u te vinden. Burgers gaan erin mee omdat de wettelijke norm maatschappelijk niet meer wordt gedragen. ‘Cannabis = slecht’, wie gelooft dat nog? Een product dat je wettelijk mag kopen en gebruiken, maar niet mag telen en verhandelen? Het overtuigt niemand. Hele volksstammen laten zich zo rekruteren.

Talloze ambtenaren zijn vruchteloos in de weer om de cannabisgolf te stelpen. Het kost honderden miljoenen en het slaat nergens op.

Intussen tast deze bedrijfstak de samenleving op allerlei gebieden aan. Recent publiceerde de krant een reportage-drieluik. Op nrc.nl is de oogst aan cannabisstukken van een jaar gebundeld. De cannabisteelt kan tot de journalistiek best beschreven schandalen worden gerekend. Dat politiek overigens muurvast zit: de verantwoordelijken kijken weg. Of ze weten het niet.

Het gezag schat dat er 60 criminele groepen zijn met een omzet tot €884 miljoen. Dagelijks rolt de politie zestien kwekerijen op; vorig jaar goed voor tien hectare hennep. Dat gebeurt inmiddels routinematig. De strafrechtketen raakt verstopt, wat resulteert in lagere straffen en groeiende scepsis, onder meer bij de strafrechters, die het vervolgingsbeleid steeds vaker matigen.

Wietzolders zijn zo de pekelzonde van de volkswijk of de noodoplossing van de marginale ondernemer. Een quick-fix, met lage pakkans en hoge opbrengst. Het is vechten tegen de bierkaai, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een recent rapport waarin een ‘cannabiswet’ werd voorgesteld.

Die moet teelt en verkoop aan vergunninghouders toestaan, zodat er naast verkoop ook een legitieme productie kan ontstaan. Minister Van der Steur (justitie, VVD) verwees het meteen naar de prullenbak. Cannabis is het kwaad en dus blijft het dweilen met de kraan open, met dank aan Rutte II.

De prijs daarvoor is veel te hoog. De cannabisbranche corrumpeert ook de dienstensector. Onlangs berichtte het NOS-journaal over tientallen verdachte autobedrijven in Tilburg die geprepareerde auto’s verhuren. Er vinden in de sector regelmatig liquidaties plaats. De onderwereld infiltreert behalve in gemeentebesturen ook al in politieregio’s; de twee affaires met een ‘mol’ die het milieu tipte, wortelen beide in het drugscircuit. Onroerend goed, notariaat, advocatuur, accountants; er worden honderden miljoenen witgewassen met deskundige hulp.

Veel ernstiger nog is dat wietteelt vooral ‘kwetsbare mensen’ aantrekt, aldus het VNG rapport. Burgers met een zwakke achtergrond worden het slachtoffer; wie gepakt wordt, wordt ook geplukt en verliest vaak zijn woonruimte. Het middel wordt erger dan de kwaal.

Moet deze kwestie echt wachten op verkiezingen en een nieuw regeerakkoord? Kabinet, begin een dialoog. Laat pilots toe, streef naar nieuw beleid en zet de deur eens op een kier.