Uitspraak over Collectiegebouw

Bestemmingsplan blijft in stand, oordeelt Raad van State

Het bestemmingsplan voor het toekomstige Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam schiet op enkele punten tekort, maar kan in stand blijven. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld. Verschillende belanghebbenden waren tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen, waaronder het naastliggende Erasmus MC. Volgens het bestemmingsplan komt in het Museumpark een iconisch gebouw, waarin het museum zijn collectie kan opslaan. Dit Collectiegebouw zou te veel licht naar binnen kaatsen bij de tegenoverliggende kinderpsychiatrische kliniek, was de voornaamste kritiek van het ziekenhuis. De Raad van State heeft nu een voorschrift in het bestemmingsplan opgenomen, dat deze weerspiegeling moet voorkomen. Verder moet er een voorschrift komen dat vanuit het Collectiegebouw direct zicht op de kinderpsychiatrische kliniek onmogelijk is. Aantasting van de omgeving, een ander bezwaar, achtte de Raad van State ongegrond. (NRC)