Scherpe winstval voor adviesbureau Arcadis

De winst van ingenieursbureau Arcadis (28.000 werknemers) slinkt snel. Afgelopen half jaar is de bedrijfswinst met 7 procent gedaald, tot 54,9 miljoen euro. De netto-omzet daalde met 4 procent tot 1,26 miljard. Beleggers reageerden uiterst negatief, de koers op het Damrak daalde 10 procent.

Topman Neil McArthur wees woensdag bij de publicatie van de cijfers een waaier aan oorzaken aan. Met stip op één: Brazilië dat „de ergste recessie in 25 jaar” meemaakt. De omzet daalde daar met 38 procent. Ook lopen inkomsten uit Noord-Amerika en delen van Azië terug. De lage olieprijs zorgt ervoor dat landen in het Midden-Oosten publieke werken uitstellen en dat klanten uit de olie-industrie investeringen afblazen. Al doen Australië en continentaal Europa het beter en groeide het aantal orders licht, de vooruitzichten zijn somber. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 16 procent van de omzet. Afmeldingen zijn er nog niet, zei McArthur, maar het Brexit-besluit geeft wel onzekerheid.

Zorgelijk blijft het hoge werkkapitaal – geld dat vastzit in projecten en facturen. Dat steeg naar 19,9 procent. Dat lag vooral aan het Midden-Oosten. „Daar betaald worden is een beetje moeilijker dan in de rest van de wereld. Je moet je klanten echt achterna zitten.” Dat landen inkomsten missen door de lage olieprijs vergroot volgens hem niet het risico op wanbetaling „Het duurt alleen wat langer.” 

    • Carola Houtekamer