SABMiller pauzeert uitvoering overname door AB InBev

Werknemers van SABMiller mogen per onmiddelijke ingang geen contact meer hebben met vertegenwoordigers van AB InBev.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

De Britse bierbrouwer SABMiller heeft de uitvoering van de overnameplannen door AB InBev tijdelijk stopgezet. Dat meldt persbureau AP. Dat liet bestuursvoorzitter Alan Clark woensdag in een bericht aan werknemers weten.

Dinsdag verhoogde AB InBev het bod op SABMiller tot 79 miljard pond (omgerekend 94,3 miljard euro). Het nieuwe bod moest de sterke waardedaling van het pond compenseren, die de afgelopen weken na het Brexit-referendum heeft plaatsgevonden. Aandeelhouders van het activistische hedgefonds TCI eisten een nieuw bod omdat ze vonden dat zij niet gelijk werden behandeld. Zij krijgen volgens het nieuwe bod niet 44 maar 45 pond per aandeel.

Geen contact met vertegenwoordigers AB InBev

In het bericht van SABMiller-bestuursvoorzitter Clark wordt gesteld dat de fusieplannen tijdelijk worden “gepauzeerd”, omdat de directie zich eerst wil beraden op het nieuwe bod. Werknemers wordt gesommeerd “onmiddellijk” het contact met vertegenwoordigers van AB InBev te verbreken. Tot nader order zijn alle vergaderingen en gesprekken over de miljardenovername opgeschort.

Dankzij groen licht van mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika afgelopen week leek de samensmelting in de afrondende fase. Als de twee brouwers samengaan, ontstaat verreweg de grootste bierbrouwer ter wereld met een gecombineerde omzet van omgerekend zo’n 57 miljard dollar. Mocht de deal niet doorgaan, dan kan dat gevolgen hebben voor de verkoop van Grolsch. Het Nederlandse biermerk moet door SABMiller worden afgestoten om ervoor te zorgen dat de fusie door kan gaan.