Rechter: beschuit met inkeping is wel degelijk beschermd

Na Bolletje heeft nu ook Continental Bakeries het octrooi moeten erkennen van de beschuit met inkeping.

Foto: Freek van Asperen / ANP

Na Bolletje, heeft nu ook bakkersconcern Continental Bakeries in Dordrecht – onder meer Haust – het octrooi moeten erkennen van Theo Tempel, uitvinder van het beschuit met de inkeping.

Het bewuste beschuit mag niet geproduceerd worden zonder toestemming van Tempel, zo oordeelde de rechtbank in Den Haag woensdag. Tempel vroeg al in 1999 octrooi aan op zijn uitvinding. Door de inkeping is het beschuit makkelijker uit de rol te krijgen.

Continental Bakeries had geëist dat het octrooi ongeldig zou worden verklaard omdat het in hun ogen geen echte uitvinding betrof. De rechter bepaalde echter dat het octrooi wel degelijk geldig is. In 2003 draaide een soortgelijke zaak, aangespannen door Bolletje, uit op een schikking met de uitvinder.

Niet de eerste keer

“Ik ben heel blij met dit vonnis”, zei uitvinder Tempel tegen persbureau ANP. “Er is al vaker geprobeerd dit octrooi ongeldig te verklaren. Maar gelukkig staat het nog steeds overeind.” Bij Continental Bakeries was niemand bereikbaar voor een reactie.