Politieman schoot uit noodweer

Schiedam

De agent die in mei een jonge man doodschoot in Schiedam, wordt niet vervolgd. Hij handelde „volgens de regels”.

Foto ANP XTRA

De politieman die op 30 mei in het Schiedamse Beatrixpark de 21-jarige Mitchel Winters uit Capelle aan den IJssel doodschoot, zal daarvoor niet worden vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de politieman die schoot „volgens de regels gebruik gemaakt van zijn vuurwapen.”

Uit onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat het slachtoffer naar alle waarschijnlijkheid bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht. Hij heeft zelf 112 gebeld om door te geven dat er in het park een beroving en schietpartij gaande was. „Uit het onderzoek kwam vrijwel meteen naar voren dat de neergeschoten jongen zelf de melding had gedaan en zijn eigen signalement als zijnde dat van de berover had doorgegeven. Zijn stem werd herkend door een familielid. Ook de telefoon waarmee de melding was gedaan, werd bij de jongen gevonden”, aldus het OM.

De agent die de verdachte benaderde in het park heeft volgens het OM Winters onder schot gehouden met de sommatie dat hij zijn handen moest laten zien. „Hij zag zich pas genoodzaakt te schieten (uit noodweer) toen de jongen op hem afrende. De jongeman werd één keer geraakt en overleed ondanks pogingen hem te reanimeren.” Volgens het onderzoek heeft de agent terecht ingeschat dat er sprake was van „dreigend gevaar en kon hij handelen zoals hij gedaan heeft”. Een vuurwapen werd niet gevonden, maar de politieman kon volgens de officier van justitie in redelijkheid denken dat hij werd aangevallen met een vuurwapen en dat zijn leven in gevaar was. Juridisch gezien kan de agent dan ook succesvol een beroep doen op zogeheten putatief noodweer.

Het vermoeden dat Winters bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht, wordt volgens het Openbaar Ministerie verder ondersteund door enkele uitlatingen van het slachtoffer en mensen uit zijn omgeving die kunnen duiden op een voorgenomen afscheid. De nabestaanden van de man kunnen via een zogenoemde artikel 12-procedure bij het gerechtshof in Den Haag een klacht indienen over de beslissing van de officier.