Poetin: uitsluiten Russische sporters discriminatie

Volgens Poetin zijn de verbannen sporters het slachtoffer geworden van “dubbele standaarden”. Er mogen volgens de Russen nog ruim 250 sporters mee naar Rio.

Leden van de Russische olympische ploeg gaan op de foto met Vitali Moetko, minister van sport.
Leden van de Russische olympische ploeg gaan op de foto met Vitali Moetko, minister van sport. Foto Pavel Golovkin / AP

Het uitsluiten van Russische sporters van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is discriminatie. Dat verwijt uitte president Poetin woensdag bij het uitzwaaien van de Russische olympische ploeg, zo meldt Reuters. Volgens Poetin zijn alle verbannen sporters het slachtoffer geworden van “dubbele standaarden” en een haatcampagne tegen de Russische sportwereld.

Update 18.45 uur: ‘meer dan 250 Russische sporters mogen naar Rio’

Volgens de Russische chef de mission Aleksandr Zjoekov mogen er 250 Russen naar de Olympische Spelen, onder wie ook worstelaars. Dat zei hij tegen de Russische tv-zender Rossiya-24.

Poetin noemde in een toespraak in Moskou de afwezigheid van tientallen Russische sporters in Rio “een enorme klap voor de gehele sportwereld en de Olympische Spelen”. Hij vervolgde:

“Het is duidelijk dat de afwezigheid van Russische sportlieden – wereldtoppers in veel disciplines – een groot effect zal hebben op de competitiviteit. Voor het publiek zal de amusementswaarde flink afnemen.”

Ook tweevoudig olympisch kampioen polsstokhoogspringen Jelena Isinbajeva hekelde het besluit van verscheidene bonden om Russische sporters te weren. Tijdens de uitzwaaibijeenkomst op het Kremlin sprak ze van een “hard” besluit, waartegen sporters niet de kans kregen om in beroep te gaan.

Meer dan honderd sporters verbannen

Van de 387 sporters die aanvankelijk naar de Spelen zouden gaan, zijn er de afgelopen dagen al meer dan 100 uitgesloten van deelname. Het gaat onder meer om 67 atleten, 22 roeiers en 7 zwemmers. Mogelijk komen daar in de aanloop naar de Spelen nog meer bij, omdat sommige bonden nog een besluit moeten nemen.

Lees ook: IOC duikt weg en meet nu met twee maten bij de dopingzaak tegen Rusland

De uitsluiting van Russische sporters volgt op een rechtszaak over het verbannen van atleten door atletiekfederatie IAAF. De sportbond wilde alle 68 atleten weigeren, na een groot dopingonderzoek van wereldantidopingbureau WADA. Daaruit kwam naar voren dat Rusland jarenlang een grootschalig dopingprogramma runde en positieve testen verdoezelde.

Geen algehele schorsing

Rusland besloot het besluit van de atletiekfederatie aan te vechten. Toen het internationale sporttribunaal CAS de atletiekbond gelijk gaf, opende dat de deur naar het uitsluiten van nog meer sporters. Een algehele schorsing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kwam er overigens niet. De olympische koepel besloot de beslissing daarover door te schuiven naar de internationale sportbonden. Verschillende bonden besloten daarop Russische sporters te verbannen van de Spelen.