Paus reageert op recente terreur: wereld is in oorlog

Franciscus voegde daaraan toe dat het niet de schuld van religie is.

De paus komt aan in Polen.
De paus komt aan in Polen. Foto Joe Klamar / AFP

De wereld is verwikkeld in een oorlog, heeft paus Franciscus gezegd in reactie op de terroristische moord dinsdag op een Franse geestelijke. Het is volgens de paus alleen geen oorlog van religies. De paus deed zijn uitspraken in het vliegtuig op weg van Rome naar Polen, waar hij de komende vijf dagen de Wereldjongerendagen bezoekt, meldt persbureau Reuters.

Franciscus refereerde in zijn praatje met journalisten niet alleen aan de aanslag van dinsdag in Frankrijk, maar ook aan andere recente aanslagen, zoals in München en Nice. Hij sprak erover dat de aanvallen gezien kunnen worden als een nieuwe wereldoorlog, na de Eerste en Tweede Wereldoorlog vorige eeuw: “Nu is er deze oorlog. We moeten de waarheid erkennen: de wereld is in oorlog omdat de vrede verloren is.”

‘Niet de schuld van religie’

Ondanks dat radicaal-islamitische groeperingen regelmatig aanslagen opeisen, is er volgens Franciscus geen sprake van een oorlog tussen religies:

“Als ik het over oorlog heb, bedoel ik een oorlog om belangen, geld, natuurlijke hulpbronnen. Een oorlog om het overheersen van anderen. Ik spreek niet van een oorlog van religies. Religies willen geen oorlog, dat willen de anderen.”

De paus in het vliegtuig. Tekst gaat verder onder de foto

Daarmee lijkt hij de schuld voor terreur te leggen bij de moderne maatschappij. Tijdens de nachtelijke kerstmis afgelopen jaar hekelde hij die ook al. Toen zei de paus:

“In een samenleving die zo vaak vergiftigd is door consumptiegedrag en hedonisme, rijkdom en overdaad, uiterlijk vertoon en narcisme, roept het kind ons op om sober te leven.”