Ook overige agenten in zaak Freddie Gray niet vervolgd

De dood van de 25-jarige zwarte man was de aanleiding voor hevige rellen in de Amerikaanse stad Baltimore.

Een vrouw loopt in Baltimore langs een muurschildering van Freddie Gray.
Een vrouw loopt in Baltimore langs een muurschildering van Freddie Gray. Foto: Mark Makela / AFP

Amerikaanse aanklagers hebben de aanklachten laten vallen tegen de resterende drie agenten die terecht stonden voor de dood van Freddie Gray. Dat melden de Amerikaanse krant The Washington Post en nieuwszender CNN woensdag. De zaak is hiermee afgesloten.

In totaal stonden zes agenten terecht voor de dood van Gray. Eerder werden al drie van hen vrijgesproken, onder wie de agent die het busje bestuurde. Hij werd gezien als de belangrijkste verdachte in de zaak.

De drie agenten die woensdag terecht stonden, speelden een kleinere rol in de zaak. De aanklagers leggen de schuld bij het in hun ogen gebrekkige politie-onderzoek, waaruit geen enkele veroordeling mogelijk zou zijn.

Hevige rellen na dood Gray

De dood van Gray stond voor veel Amerikanen symbool voor excessief politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, en leidde tot hevige rellen in Baltimore. Sinds die tijd won de vreedzame Black Lives Matter-beweging aan kracht en invloed.

Gray overleed op 19 april vorig jaar in een politiecel. Hij werd tijdens zijn arrestatie, een week daarvoor, in een politiebusje met handen en voeten geboeid. De agenten hadden nagelaten zijn veiligheidsgordel om te doen en tijdens de rit sloeg Grays lichaam tegen de wanden van het busje. Uit sectie bleek dat de 25-jarige Gray een gebroken nek had en daaraan is overleden.

Trump: actie aanklagers is een schande

Na de rechtszaak gaf hoofdaanklager Marilyn Mosby een persconferentie in Baltimore, bij de plek waar Gray in 2015 werd gearresteerd. Hierbij stelde ze dat de aanklagers nog steeds geloven dat Gray om het leven is gekomen door schuld van de agenten. Aanvankelijk werd dit beweerd door een van de mede-gevangenen die bij Gray in de arrestantenbus zat.

“We geloven niet dat Freddie Gray zichzelf heeft gedood, en we geloven nog steeds in de conclusie van de medici dat stelt dat de dood van Gray moord was.”

In een persconferentie van de politiebond van Baltimore heeft een woordvoerder gezegd dat het recht gesproken heeft. Er werd bovendien flink uitgehaald naar de opmerkingen van Mosby; de woordvoerder noemde de uitspraken van de aanklagers “schandalig”.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump sprak van “een schande”. Volgens Trump hadden de agenten nooit vervolgd mogen worden. “Het was schandalig wat ze deed. (…) [Aanklager] Mosby zou zichzelf moeten vervolgen.”