Olympische Spelen

Tom Dumoulin sowieso naar Rio, Roger Federer niet

Een hoopvol stemmende foto vanuit ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Twee glimlachende dokters, aan weerszijden van een sporter die midden in de behandelkamer op een tijdritfiets zit. In alledaagse kleding en met zijn linker pols in een speciale spalk. Een montere Tom Dumoulin.

Zijn ploeg Giant-Alpecin maakte dinsdag bekend dat de wielrenner zaterdag sowieso afreist naar Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen. Eerder werd gevreesd dat Dumoulin de Spelen zou missen als gevolg van de spaakbeenbreuk die hij opliep in de Tour de France. Deelname is nog altijd onzeker, maar volgens teamarts Anko Boelens gaat het de goede kant op met zijn herstel. „Het is een nette breuk, niet in het gewricht en zonder ontwrichting.”

Dumoulin wordt bijgestaan door orthopedisch chirurg Peer Konings, een van de drie specialisten in Nederland die ervaren zijn in het toepassen van een speciale kunststof spalk. De tijdritspecialist heeft inmiddels voorzichtig zijn training hervat. De bedoeling is dat Dumoulin in Rio deelneemt aan de wegwedstrijd en tijdrit. In die laatste categorie is hij een grote kanshebber voor een gouden medaille.

Dinsdag werd ook bekend dat tennisser Roger Federer niet deelneemt aan de Spelen. Hij ondervindt nog te veel hinder van een knieblessure. Door zijn afwezigheid kan Federer hoogstwaarschijnlijk in het enkelspel nooit een olympische titel toevoegen aan zijn erelijst, waarop alle grote toernooien staan vermeld. In 2008 won de 34-jarige Zwitser wel een gouden medaille in het dubbelspel, met Stan Wawrinka.