Megapakket moet Japanse economie stimuleren

Premier Abe trekt maar liefst 28 biljoen yen uit om de jarenlange voortdurend inflatie aan te pakken.

De Japanse premier Shinzo Abe anderhalve week geleden op de Aziatisch-Europese top ASEM.
De Japanse premier Shinzo Abe anderhalve week geleden op de Aziatisch-Europese top ASEM. Foto Wu Hong/AP

De Japanse premier Shinzo Abe heeft woensdag een omvangrijk pakket aan stimuleringsmaatregelen gepresenteerd om de binnenlandse economie uit het slop te halen. Hij trekt daar maar liefst 27 tot 28 biljoen yen (240 miljard euro) voor uit, meldt persbureau Reuters op basis van lokale media.

In een toelichting liet Abe weten dat er onder meer 13 biljoen yen gaat naar fiscale maatregelen om de uitgaven van overheidsinstellingen en consumptie van particulieren op gang te helpen. Ook moet het aantrekkelijker worden voor consumenten en bedrijven om te lenen.

Economen verwachten dat de impact van de stimuleringsmaatregelen groot zal zijn, voornamelijk door de omvang van het pakket, en dat de besteding van het geld over enkele jaren zal worden uitgesmeerd. Bovendien zet de president hiermee druk op de Japanse centrale bank om eveneens met voorstellen te komen om de economie op gang te helpen.

Stagnerende economie

Abe beloofde bij zijn aantreden dat hij met zijn “Abenomics” de zieltogende Japanse economie uit het slop zou trekken. Daar is is tot op heden nog weinig van terechtgekomen. Het land kent een lage binnenlandse vraag en ook de export trekt maar niet aan.

Bovendien heeft Japan te kampen met deflatie, een daling van het prijspeil. Consumenten stellen daardoor hun bestedingen uit in de hoop dat goederen en diensten in de toekomst nog goedkoper worden. Om het inflatieniveau op de gewenste twee procent te krijgen pompt de centrale bank al jaren vele miljoenen in de economie, maar dat lijkt de laatste tijd nauwelijks meer effect te hebben.