Massasluiting Turkse media ‘wegens Gülen-banden’

Het gaat om drie persbureau’s, zestien tv-zenders, 45 kranten, 23 radiozenders, vijftien tijdschriften en 29 uitgeverijen.

President Erdogan poseert onder een portret van Atatürk.
President Erdogan poseert onder een portret van Atatürk. Foto AP

De Turkse regering heeft in de nasleep van de mislukte coup meer dan honderd media-organisaties gesloten, bericht CNN Türk. Volgens Turkije hebben zij banden met de beweging van geestelijke Fethullah Gülen, die zij zien als het brein achter de mislukte coup.

Twitter avatar CNNTURK_ENG CNN Türk ENG 3 news agencies inc Cihan,16 TVs inc STV & Kanaltürk,23 radios,45 newspapers inc Zaman & Taraf,15 journals shut down https://t.co/7enl06xNLS

Het gaat om drie persbureau’s, zestien tv-zenders, 45 kranten, 23 radiozenders, vijftien tijdschriften en 29 uitgeverijen. Eén van de gesloten kranten is Zaman, dat in maart al door de regering werd overgenomen. Persbureau Cihan is ook gesloten. Net als Zaman werd Cihan een paar maanden terug onder curatele gesteld. De recent door president Erdogan afgekondigde noodtoestand maakt het makkelijker media-organisaties te sluiten.

Journalisten opgepakt

Woensdag werd ook bekend dat 47 voormalige Zaman-journalisten zijn opgepakt. Een dag eerder zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 42 andere journalisten.

De Verenigde Staten hebben uitgesproken ongerust te zijn over de het oppakken van journalisten. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de VS begrijpen dat de plegers van de coup moeten worden aangepakt, maar het arresteren van journalisten brengt het publieke debat in gevaar. Ook Reporters Without Borders veroordeelde de acties van de Turkse regering. De organisatie omschrijft het als “heksenjacht”.

Turkije besloot woensdag ook zo’n 1.700 militairen te ontslaan die volgens hen bij de coup betrokken waren. Onder hen zijn zo’n 150 generaals. Volgens cijfers van het Turkse leger die woensdag werden gepubliceerd deed 1,5 procent van het leger mee aan de staatsgreep: in totaal 8.651 militairen.