Marokko arresteert 52 vermeende jihadisten

Volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om de grootste antiterreuractie in jaren.

De Marokkaanse politie heeft recentelijk 52 mensen opgepakt omdat ze mogelijk banden hadden met terreurgroep Islamitische Staat. Volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken had een groot deel van hen plannen om een aanslag te plegen, zo meldt Reuters. Ook wilden de arrestanten een kalifaat stichten in het Noord-Afrikaanse land.

De ruim vijftig verdachten maakten deel uit van een groep van 143 mensen die al langer in de gaten werd gehouden, zo meldt het ministerie in een toelichting. Volgens het departement gaat het om de grootste antiterreuractie in jaren. Bij de arrestaties werden onder meer wapens en onderdelen voor het maken van een bom gevonden.

Naast het Marokkaanse leger en de politie waren de geplande aanslagen ook gericht op toeristen, gevangenissen en festivals, zo liet het Marokkaanse ministerie woensdag weten. Ook zouden de vermeende jihadisten plannen hebben om in het buitenland aanslagen te plegen. De mannen arrestaties vonden plaats door het hele land.

Laatste grote aanslag in 2011

Marokko heeft sinds de opkomst van IS in 2013 naar eigen zeggen zeker 38 terroristische cellen ontmanteld. In de afgelopen veertien jaar zijn dat er zeker 159, aldus de Marokkaanse veiligheidsdienst. Volgens het ministerie hebben honderden Marokkanen zich de afgelopen jaren aangesloten bij Islamitische Staat om te vechten in Syrië.

Vooral IS-strijders die na hun opleiding terugkeren naar Marokko om daar nieuwe afdelingen op te zetten, baren veel Marokkaanse veiligheidsdeskundigen zorgen. Het land was meermaals doelwit van een aanslag, hoewel de laatste grote meer dan vijf jaar geleden is. In het voorjaar van 2011 kwamen in Marrakech vijftien mensen om bij een bomaanslag in een café.