Maffiosi krijgen levenslang voor moord op maffiarechter

De moord op rechter Giovanni Falcone in 1992 werd beschouwd als een oorlogsverklaring van de maffia aan de Italiaanse staat.

Een foto uit 1986 van de Italiaanse rechter Giovanni Falcone.
Een foto uit 1986 van de Italiaanse rechter Giovanni Falcone. Foto ANP

Bijna vijfentwintig jaar na de aanslag op maffiarechter Giovanni Falcone zijn vier verdachten tot levenslang veroordeeld. Volgens het Hof van Appèl in de Siciliaanse stad Caltanissetta hebben de maffiosi Salvatore Madonia, Giorgio Pizzo, Cosimo Lo Nigro en Lorenzo Tinnirello een sleutelrol gespeeld bij de geruchtmakendste maffiamoord.

Falcone kwam op 23 mei 1992 om het leven toen een bom ontplofte die was verstopt in een buis onder het wegdek. Ook zijn vrouw en drie lijfwachten stierven bij die explosie. De vier maffiosi die nu zijn veroordeeld waren volgens het hof in Caltanissetta betrokken bij de voorbereidingen van de aanslag en bij het plaatsen van de explosieven.

Lees ook het profiel dat NRC in 1992 over Giovanni Falcone schreef.

Deze aanslag, waarvoor maffiabazen Totò Riina en Bernardo Provenzano eerder zijn veroordeeld als opdrachtgevers, werd beschouwd als een oorlogsverklaring van de maffia aan de Italiaanse staat. Het was een reactie van de maffia op de veroordeling van een aantal maffiosi in een maxiproces in 1991, en op het gevoel dat er een einde kwam aan de politieke bescherming uit het verleden. Twee maanden na Falcone werd ook zijn collega Paolo Borsellino vermoord.