John Hinckley Jr.

Man die Reagan neerschoot komt na 35 jaar vrij

John Hinckley jr., de man die in 1981 toenmalig president Ronald Reagan neerschoot, mag na 35 jaar worden vrijgelaten uit een psychiatrische in inrichting om bij zijn moeder te gaan wonen. Dat heeft een Amerikaanse rechter woensdag bepaald.

De nu 61-jarige Hinckley wilde Reagan in maart 1981 vermoorden, naar hij zei om zijn idool, de actrice Jodie Foster, te imponeren. Reagan en drie anderen raakten gewond toen Hinckley de pas aangetreden president beschoot na afloop van een toespraak in het Hilton-hotel in Washington. De schutter werd ontoerekeningsvatbaar bevonden en naar de overheidsinstelling voor psychiatrische behandeling in Washington gestuurd.

Volgens rechter Paul Friedman vormt Hinckley geen gevaar meer voor anderen of voor zichzelf. Hij kan op zijn vroegst op 5 augustus worden vrijgelaten, op bepaalde voorwaarden. Hinckley verblijft al 17 dagen per maand bij zijn moeder in de staat Virginia.

„Sinds 1983, toen hij voor het laatst een zelfmoordpoging deed, heeft hij geen symptomen vertoond van actieve mentale ziekte, geen gewelddadig gedrag vertoond, geen belangstelling getoond voor wapens, en geen zelfmoordneigingen laten zien”, aldus de rechter in zijn uitspraak.

Naast Reagan, die in zijn borst werd geraakt en na de schietpartij met spoed moest worden geopereerd aan een doorboorde long en hevige interne bloedingen, raakten zijn woordvoerder James Brady, een politieman en een agent van de Secret Service gewond. Brady raakte permanent gehandicapt en vormde een organisatie ten behoeve van strengere wapenwetgeving in de Verenigde Staten, de Brady Campaign to Prevent Gun Violence. (Reuters)